Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla mâine în dosarul Vladimir Filat

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Data de 28 decembrie este decisivă în dosarul fostului șef al Guvernului și fost lider PLDM Vladimir Filat, condamnat pentru corupție la 9 ani de închisoare

CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție va publica joi, 28 decembrie, decizia integrală cu privire la respingerea recursului în anulare a avocaților fostului premier Vladimir Filat, condamnat la 9 ani de pușcărie pentru corupție.

Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a respins, la 12 decembrie, ca inadmisibil recursul în anulare depus de avocații fostului premier. Instanța a anunțat în acea zi că va face publică decizia integrală pe data de 28 decembrie. 

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce vede Filat de la geamul celulei sale

Cererea de recurs în anulare în dosarul fostului premier Vladimir Filat a fost depusă de Casa de avocatură ”Popa și Asociații”. Avocatul Igor Popa i-a solicitat Curții, în luna septembrie, casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.  La 22 februarie 2017, Curtea Supremă de Justiție a respins recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori. Colegiul Penal al CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care este menținută sentința de 9 ani de pușcărie pentru Filat dictată de Judecătoria Buiucani.

Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Ex-premierul se află în arest în Penitenciarul nr.13 din Chișinău.

Procurorul-șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Vladimir Filat va ieși din închisoare la 15 octombrie 2024.

Fluxul de știri
0