Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Grișin: Absolvenții universității noastre găsesc mai ușor de lucru în țările CSI

© Sputnik / Юрий Сомов / Accesați arhiva multimediaРоссийская экономическая академия имени Г.В. Плеханова
Российская экономическая академия имени Г.В. Плеханова - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor statistice oficiale, în Rusia își fac studiile peste 300 de mii de studenți străini, iar două treimi dintre aceștia sunt veniți din statele membre ale CSI, în special din Kazhstan. Majoritatea tinerilor preferă specialități din domeniul economic.

Solicitat de reporterul ”Rossiya Segodnya”, rectorul Universității Economice din Rusia (UER) ”G.V. Plehanov”, doctorul  în economie Viktor Grișin, a povestit care sunt cele mai căutate facultăți pe care le preferă străinii, dar și despre pașii care trebuie urmați de cei din străinătate pentru a aplica la studii la UER.

— Domnule Profesor, câți străini își fac studiile în cadrul UER? Care sunt cele mai căutate facultăți?

— În cadrul Universității noastre își fac studiile peste 53 de mii de studenți, dintre care peste 23 de mii în Moscova. Peste o mie și jumătate dintre aceștia sunt străini, care studiază conform programelor de bacalaureat, de specializare sau masterat.

În rândul cetățenilor veniți din statele membre ale CSI, cele mai căutate sunt așa-numitele programe ”universale” de bacalaureat cu specializare în econommie sau Management, care nu au o legătură directă cu legislația națională sau cea regională. Este vorba de ”Contabilitate, Analiză și Audit”, ”Finanțe și Credit”, ”Economia Mondială”, ”Finanțe Corporative”, ”Economia Întreprinderii și Organizațiilor”, ”Managementul Organizației”, ”Managementul Restaurantelor”, ”Marketing”, ”Managementul Proiectelor”.

De asemenea, facultăți precum ”Dreptul”, ”Activitatea Vamală” și ”Informatica Aplicată”.

Pentru programul de master, străinii preferă domeniul managementului finanțelor, business internațional și marketing internațional.

- Cum credeți, care este motivul pentru care străinii preferă să aplice la cursurile UER?

— În primul rând este vorba de calitatea studiilor, care a fost recunoscută de clasamentele naționale și internaționale (QS, 4ICU, Webometrics).

Universitatea noastră este inclusă în ratingul agenției internaționale Quacquarelli Symonds QS World University Rankings, QS University Rankings: BRICS, QS University Rankings: Emerging Europe and Central Asia.

- În anul 2015 UER a obținut titlul de cea mai bună universitate din Rusia, obținând 4 stele în cadrul QS Stars University Ratings. Care au fost criteriile de apreciere a instituției?

— Aprecierea a fost dată la categoria ”calitatea studiilor” unde s-a ținut cont de gradul de satisfacție în rândul studenților față de procesul și rezultatul învățării, cota de studenți care au decis să-și continue studiile la o treaptă superioară, dar și de raportul dintre numărul de profesori și studenți. Cu cât numărul de studenți care îi revin unui profesor este mai mic, (În cadrul UER în medie este vorba de 12 studenți), cu atât mai mult timp un profesor poate acorda fiecărui student, și astfel, spectrul programelor individuale de învățare este mai larg.

Potrivit experților internaționali, punctele forte ale universității noastre constituie calitatea studiilor, angajarea absolvenților noștri în câmpul muncii precum și calitatea învățării la distanță/on-line. Totodată, spre deosebire de alte instituții, studenții  noștri pot să învețe timp de o lună sau două în una dintre cele 140 de universități partenere din cadrul programului de schimb sau de diplome duble.

- Pentru studenții străini, care sunt avantajele de a obține un loc de muncă

— UER — e o universitate mare. Datorită acestui fapt, avem posibilitatea să invităm profesori străini de înaltă calificare, reprezentanți ai organizațiilor internaționale sau din Rusia, angajați ai ambasadelor.

Pentru studenții UER sunt organizate Zilele Carierei, unde au posibilitatea să găsească un loc pentru a-și desfășura atât practica la o companie care îi interesează, cât și să-și găsească un loc de muncă. Reprezentanții ambasadelor și ai filialelor companiilor străine din cadrul statelor CSI, caută în mod prioritar să angajeze viitorii lucrători din rîndul absolvenților UER.

Aici și-au făcut studiile mulți membri ai Cabinetului de Miniștri din statele membre ale CSI, politicieni și economiști renumiți, manageri ai unor companii mari. De exemplu, din cei 20 de cetățeni ai Kazahstanului care au absolvit UER în ultimii 3 ani, 17 lucrează în cadrul companiilor naționale și instituții de stat.

După un an de la absolvirea universității, peste 80 la sută dintre absolvenți sunt angajați în câmpul muncii, iar din rândul studenților străini originari din fosta URSS, cota parte este și mai mare, deoarece studiile obținute aici sunt înalt apreciate în primul  rând în Belarus, moldova, Kazahstan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Armenia și Ucraina.

- Care va fi procedura de admitere a studenților străini în anul 2018?

— Procedura de admitere nu va suferi schimbări esențiale. Pentru studenții străini au fost oferite 450 de locuri bugetare. Deocamdată au fost înregistrate 150 de cereri, majoritatea tinerilor optând pentru economie și management. În afara locurilor bugetare, sunt oferite încă 165 de locuri, 120 dintre care, la specialități din domeniul economiei.

În cadrul Universității noastre au fost instituite un șir special de examene de admitere. Cei care optează pentru programul de bacalaureat în domeniul economic, vor trebui să susțină doar două examene. 

Pentru cei care susțin Examenul de Stat unic (dacă au absolvit școala în Rusia), au posibilitatea să intre la facultate în baza rezultatelor obținute.

- Ați putea să le oferiți câteva sfaturi practice străinilor care doresc să se înscrie la UER?

— Cel mai bun sfat este să se pregătească bine de examene.

Cei care vor dori să se înscrie la specialitățile de economie în 2018 vor trebui să susțină două probe — matematica și limba străină, sau să prezinte rezultatele Examenului De Stat unic la aceste discipline.

Am eliminat intenționat proba la limba rusă și la educația socială, care sunt susținute de către cetățenii Rusiei. O astfel de decizie a fost luată din cauza că materia predată este în strânsă legătură cu legislația din Rusia, pe care cei străini pur și simplu pot să nu o cunosc.
Cât privește proba la limba rusă, a fost eliminată pentru că tinerii care vin cunosc deja limba, deși întâmpină greutăți când este vorba de gramatica sau punctuația limbii ruse.

Pentru proba la limba străină, viitorii studenți vor putea alege să susțină examen la limba engleză, germană, franceză sau spaniolă.

Toate informația cu privire la procesul de admitere au fost plasate pe pagina web a Universitățiii, astfel că orice doritor are posibilitatea să afle tematica examenelor și bibliografie a recomandată.

Fluxul de știri
0