CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Legea privind sistemul public de pensii, intrată în vigoare în acest an, prevedea că pensia anticipată poate fi stabilită cu cel mult trei ani anticipat vârstei standard de pensionare, care este de 63 de ani.
Astfel, pensia anticipată putea fi stabilită începând cu vârsta de 60 de ani atât pentru bărbaţi, сât şi pentru femei.
Pentru a beneficia de pensie anticipată bărbaţii trebuiau să aibă 60 de ani împliniţi şi un stagiu de cotizare de 33 de ani şi şase luni. Potrivt legii, femeile se puteau pensiona anticipat începând cu anul 2023.
Reieșind din faptul că egalarea vârstei standard de pensionare şi a stagiului de cotizare se realizează progresiv, condiţiile de eligibilitate privind dreptul la pensie anticipată pentru limită de vârstă sumt întrunite doar de bărbaţi.
În acest context, Ministerul Muncii a propus abrogarea normei existente şi obligarea Guvernului pentru elaborarea, în termen de 6 luni, a unei noi reglementări, care să prevadă pensionarea anticipată atunci când vârsta standard de pensionare pentru femei şi bărbaţi va fi aceeaşi.
Persoanele care la momentul intrării în vigoare a legii au întrunit condiţiile de stabilire anticipată a pensiei pentru limită de vârstă îşi vor putea exercita acest drept şi după intrarea în vigoare a legii date.
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova dezaprobă şi se expune categoric împotriva propunerii de abrogare a dreptului la pensie anticipată.
Potrivit CNSM, acest drept a fost obţinut graţie insistenţei sindicatelor care şi-au propus să diminueze impactul creşterii vârstei de pensionare, ce a avut loc odată cu implementarea reformei sistemului de pensii, deşi durata medie a vieţii în Republica Moldova este destul de redusă.
Conform datelor statistice oficiale, durata medie a vieții în Republica Moldova în anul 2016 a constituit 72,2 ani, inclusiv la bărbați – 68,1 și la femei – 76,1 ani. Astfel, în medie, bărbaţii trăiesc după ieşirea la pensie doar puţin peste 5 ani, iar femeile – puţin peste 18 ani.
”Actualmente acest drept este aplicabil doar pentru bărbaţi, fapt ce creează condiţii de discriminare în raport cu femeile. Situaţia menţionată putea fi evitată dacă la etapa modificării legislaţiei în domeniul pensiei se efectua o analiză profundă a aplicării dreptului în cauză. Aceasta ar fi condus, iremediabil, la elaborarea unei norme legale care ar fi exclus discriminarea produsă”, susțin membrii de sindicat.
La situaţia din 1 octombrie 2017 de dreptul la pensie anticipată beneficiau 6020 persoane.
”Excluderea în anul 2018 a dreptului la pensie anticipată şi elaborarea unei noi reglementări la acest capitol în termen de 6 luni după intrarea în vigoare a legii nu este o soluţie. O bună parte din persoanele eligibile în condiţiile actuale ale legii nu vor mai putea să beneficieze de acest drept, fapt ce va provoca o revoltă socială”, anunță sindicatele.
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova insistă de a menţine dreptul la pensie anticipată, concomitent fiind elaborate propuneri de modificare a legislaţiei în vederea asigurării drepturilor egale pentru femei şi bărbaţi.