Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pentru ce a cheltuit Guvernul Republicii Moldova 293 de milioane de lei

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 лей
Банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Din anul 1997, de când Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, suma despăgubirilor pe care le-a plătit Guvernul țării noastre în urma condamnărilor la CEDO se ridică la peste 14,3 milioane de euro

CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. Din anul 1997 până în prezent, Republica Moldova a fost nevoită să achite 14,3 milioane de euro suma despăgubirilor plătite în urma condamnărilor la Curea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Informația a fost prezentată de agentul guvernamental la CEDO, Oleg Rotari, în cadrul audierilor în Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. 

Европейский суд по правам человека - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Câte milioane a pierdut anul trecut Moldova la CEDO

La cursul actual de schimb euro – lei moldovenești, suma de 14,3 milioane de euro echivalează cu peste 293 de milioane de lei.

Potrivit raportului prezentat de agentul guvernamental, în ultimii ani, numărul cererilor depuse la CEDO a scăzut cu 10 la sută. 

În total, din 1997 încoace, cetățenii Republicii Moldova au depus la CEDI peste 15 mii de cereri. Potrivit lui Rotari, 95 la sută din cererile depuse de moldoveni sunt respinse de Înalta Curte. 

”Actualmente, sunt alte 900 de cereri care urmează a fi examinate de CEDO împotriva Republicii Moldova. Totodată, datele statistice denotă o diminuare a numărului de adresări către această instanță din partea cetățenilor Republicii Moldova. În anul curent, au fost pronunțate 13 hotărâri împotriva țării noastre, inclusiv 7 pe cauze ale deținuților din regiunea transnistreană”, a declarat Rotari.  

Cele mai dese plângeri cu care se adresează cetățenii țării noastre la Curtea de la Strasbourg se referă la condițiile precare de detenție. 

”Un sfert de condamnări sunt din această cauză”, a precizat raportorul.

Fluxul de știri
0