Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Să vezi și să nu crezi. Ce se va întâmpla cu pensiile din 2018

© SputnikПенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Schimbările care se vor produce din anul viitor, vor viza peste 150 de mii de pensionari din Moldova

CHIȘINĂU, 23 dec — Sputnik. La 1 aprilie 2018, vor fi valorizate pensiile pentru limita de vârstă și cele de dizabilitate pentru persoanele care și-au stabilit pensia în anii 2012-2013, iar la 1 octombrie 2018, pentru cei care și-au stabilit pensia în anii 2014 — 31 martie 2017. Parlamentul a aprobat, în ultima sa ședință din acest an, efectuarea anticipată a următoarelor două etape de valorizare a pensiilor, cu votul a 87 de deputați din cei prezenți.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Nu toți pensionarii au primit pensiile majorate din 1 noiembrie. Iată cauzele

De valorizarea pensiei vor beneficia circa 130.746 de beneficiari de pensie pentru limita de vârstă și circa 21.264 de beneficiari de pensii de dizabilitate. Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană.

Pentru realizarea valorizării sunt necesari 199,3 milioane de lei în cazul pensiilor pentru limita de vârstă și 27,8 milioane lei pentru pensiile de dizabilitate. Inițial, etapele de valorizare erau preconizate să fie realizate la 1 aprilie 2019 și 1 aprilie 2020.

O altă modificare prevede acordarea dreptului la pensie pentru limita de vârstă în condiții avantajoase, pentru persoanele angajate la locuri de muncă nocive și foarte grele. Pentru a beneficia de astfel de pensii, atât bărbații, cât și femeile trebuie să realizeze un stagiu de minim 10 ani la locurile de muncă nocive și foarte grele.  


Fluxul de știri
0