Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nu toți pensionarii au primit pensiile majorate din 1 noiembrie. Iată cauzele

© Sputnik / Evghenii PanasencoПенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Nu toți pensionarii care au ieșit la pensie în anii 2009-2011 au primit pensia majorată din 1 noiembrie, președintele CNAS a explicat pentru Sputnik-Moldova de ce s-a întâmplat acest lucru

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova a anunțat din 1 noiembrie despre majorarea pensiilor pentru limita de vârstă și cele de dizabilitate. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, declara că, din această dată, vor fi recalculate pensiile persoanelor care au ieșit la pensie în anii 2009, 2010 și 2011. 

Pensii și plăți sociale - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Peste trei zile, unii pensionari nu vor mai primi pensia de odinioară

”Este vorba de peste 58 de mii de beneficiari pentru limita de vârstă care vor primi în mediu o majorare de 255 de lei și peste 6,3 mii de beneficiari de pensie de dizabilitate care vor primi o majorare de pensie în medie de 274 de lei”, a declarat ministrul de resort Stela Grigoraș.

În realitate, însă, majorarea anunțată nu a vizat toți beneficiarii de pensii pentru limita de vârstă și de dizabilitate. Mai mulți pensionari au declarat reporterului Agenției Sputnik-Moldova că deși au ieșit la pensie, odată cu împlinirea vârstei, în 2009, 2010 și 2011, la 1 noiembrie, au ridicat aceeași pensie ca și până la această dată. Pensia acestora nu s-a majorat cu niciun bănuț.

Agenția Sputnik-Moldova a solicitat președintelui Casei Naționale pentru Asigurări Sociale (CNAS), Laura Grecu, să explice de ce majorările anunțate nu au vizat toți beneficiarii de pensii pentru limita de vârstă și de dizabilitate, care au fost stabilite în anii 2009-2011. 

Președintele CNAS a precizat că, într-adevăr, începând cu 1 noiembrie, nu au fost majorate toate pensiile pentru limita de vârstă și dizabilitate, stabilite în perioada 2009-2011. 

”Beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă şi de dizabilitate care nu au realizat venit lunar asigurat (nu au confirmat salariu), începând cu 1 ianuarie 1999, nu vor beneficia de valorizarea pensiilor”, a declarat pentru agenție Laura Grecu. 

Potrivit președintelui CNAS, majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, este diferențiată în funcţie de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat realizate de solicitanţi de la 1 ianuarie 1999 până la stabilirea pensiei.

”Potrivit Legii privind sistemul public de pensii, venitul mediu lunar asigurat realizat începând cu 1 ianuarie 1999 şi inclus în calculul pensiilor pentru limită de vârstă şi al pensiei de dizabilitate, stabilite până la 1 aprilie 2017, se valorizează reieşind din creşterea salariului mediu pe economie în anul precedent anului stabilirii pensiei faţă de anul realizării venitului asigurat”, a menționat președintele CNAS. 

Exclusiv: Nu toți pensionarii care muncesc au dreptul la recalcularea pensiei>>>

Persoanele care s-au pensionat în perioada anilor 2009-2011 și care nu au primit pensia majorată din 1 noiembrie trebuie să se adreseze pentru explicații la Casa Teritorială de Asigurări Sociale la locul de trai.

Fluxul de știri
0