Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât vor plăti moldovenii pentru viitorul Parlament al țării

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului RM 21.09.17
Ședința Parlamentului RM 21.09.17 - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerile parlamentare ordinare din Republica Moldova, preconizate pentru finele anului 2018, vor costa bugetul țării aproape 100 de milioane de lei

CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. Viitoarele alegeri parlamentare ordinare din Moldova vor costa 95 de milioane de lei. Această sumă a fost inclusă în bugetul de stat pentru anul viitor. 

Alegerile parlamentare ordinare în Republica Moldova vor avea loc în perioada 30 noiembrie 2018 – 28 februarie 2019. Ultimele modificări la Codul Electoral al Republicii Moldova, prevăd că alegerile deputaţilor în Parlament se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului precedent.

Ghilețchi - Sputnik Moldova
Gafă monumentală: O eroare a Guvernului i-a lăsat mască pe deputați

Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

Potrivit noilor amendamente, data alegerilor Parlamentului este stabilită prin hotărârea Parlamentului cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Documentul mai stabilește că, în cazul dizolvării Parlamentului, prin acelaşi decret al preşedintelui Republicii Moldova, se stabileşte data alegerii noului Parlament. Alegerile anticipate vor avea loc peste cel puţin 60 de zile, dar nu mai târziu de 3 luni de la dizolvarea Parlamentului.  

Din 2018, alegerile Parlamentului se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Candidatul pentru funcţia de deputat în Parlament în circumscripția uninominală se consideră ales dacă a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie stabileşte învingătorul prin tragere la sorţi.

O noutate a Legii mai este și faptul că deputații vor putea fi retrași din funcție în cazul în care aceștia nu respectă interesele comunității din circumscripție, nu exercită în mod adecvat atribuțiile de deputat prevăzute de lege, încalcă normele morale și etice.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost în prezent: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Se vor micșora și termenele de confirmare și validare a alegerilor. Comisia Electorală Centrală, în termen de 24 de ore de la totalizarea rezultatelor alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale listele deputaților aleși și nu în termen de 48 de ore cât a fost până în prezent. De asemenea, Curtea Constituțională va examina și valida rezultatele scrutinului în 5 zile și nu în 10 zile cum era până acum.

Fluxul de știri
0