Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unii șomeri din Moldova ar putea fi impuși să presteze muncă neremunerată

© Sputnik / Мирослав РотарьИнформационный центр рынка труда
Информационный центр рынка труда - Sputnik Moldova
Abonare
Un proiect de hotărâre elaborat de Guvernul Republicii Moldova prevede obligarea șomerilor înregistrați oficial să presteze activități de interes comunitar

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Șomerii înregistrați la Agenția Teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social ar putea avea obligația să presteze activități de interes comunitar. Aceste activități vor fi stabilite de primarul localității sau pretorii de sector. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat de Guvernul Republicii Moldova. 

Vor face excepție de la acest act normativ familiile pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30 la sută inclusiv din nivelul venitului lunar minim garantat, ceea ce constituie 288 de lei, sau în cazul în care șomerul este în incapacitate temporară de muncă.

job - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vestea care îi face fericiți pe zeci de mii de șomeri din Moldova

Potrivit autorilor inițiativei, excluderea de la prestarea activităților de interes comunitar a familiilor pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30 la sută din nivelul venitului lunar minim garantat va servi drept motivare de a solicita prestația de ajutor social, chiar și în mărime mică.

În scopul prevenirii abuzurilor și favorizării unor beneficiari din partea primăriilor, orele de prestare a activităților de interes comunitar se vor calcula proporțional cuantumului ajutorului social de care beneficiază familia, dar nu va depăși 40 de ore pe lună.

Conform datelor statistice colectate din Sistemul Informațional Automatizat ”Asistența Socială”, în mediu lunar din numărul total de beneficiari de ajutor social, aproape 3 mii de familii au componența sa un membru șomer, iar circa 700 de familii au valoarea ajutorului social de până la 288 de lei pe lună. 

Fluxul de știri
0