Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul Republicii Moldova a numit un nou director la SIS

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Serviciul de Informații și Securitate are un nou director, în locul unui ambasador a fost numit un jurist de profesie

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova l-a numit joi, 21 decembrie, pe Vitalie Pârlog în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, pentru un termen de cinci ani.

Vitalie Pârlog a fost propus în această funcție de un grup de 10 deputați și susținut în plen cu 55 de voturi.

În cadrul dezbaterilor în plen, Vitalie Pârlog a declarat că vrea să contribuie la dezvoltarea capacităților SIS și a capacităților de apărare a securității Republicii Moldova.

Vitalie Pârlog s-a născut la 28 iulie 1974, în orașul Nisporeni. A studiat între anii 1992–1997 la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Departamentul Drept, specialitatea – Drept internațional.

Vitalie Pîrlog - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mesajul pe care îl va transmite astăzi deputaților posibilul viitor șef al SIS

Activitatea profesională și-a început-o în anul 1993 în calitate de consultant juridic în cadrul unei companii private internaționale. În perioada anilor 1997-2001 activează în funcția de consultant principal în cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Serviciul acte ale Președintelui.

În ianuarie 2001 este numit Director adjunct al Direcției Agent Guvernamental și Relații Internaționale a Ministerului Justiției. Din anul 2001 este Reprezentantul Guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Director al Direcției Generale Relații Internaționale și Integrare Europeană a Ministerului Justiției.

În perioada anilor 2001-2005 a activat în calitate de membru al Comitetului Director pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, membru al Comisiei Europene pentru Eficacitatea Justiției a Consiliului Europei, membru al Comitetului de Experți pentru ameliorarea procedurilor de protecție a drepturilor omului din cadrul CDDH al Consiliului Europei, conducător al delegației moldave la Comitetul European pentru problemele penale al Consiliului Europei. Din anul 2005 este membru al Comisiei guvernamentale permanente pentru organizarea executării hotărârilor definitive ale Curții Europene a Drepturilor Omului versus Republica Moldova.

La data de 20 septembrie 2006, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, Vitalie Pârlog este numit în funcția de ministru al Justiției. El și-a păstrat funcția de ministru și în noul guvern format de Zinaida Greceanâi la data de 31 martie 2008. În perioada 14-25 septembrie 2009, a deținut interimatul șefiei Cabinetului de Miniștri, înainte ca guvernarea să fie transferată de la comuniști la Alianța pentru Integrare Europeană.

În anul 2013, Vitalie Pârlog a participat la concursul pentru suplinirea funcției de Procuror General al Republicii Moldova, organizat de Parlament.

În prezent, Vitalie Pârlog este președinte al Comisiei pentru Controlul Fișierelor INTERPOL.

Mandatul actualului directorul SIS din Republica Moldova, Mihai Balan, a expirat la 25 octombrie 2017. Ambasadorul Mihai Balan a fost numit director al Serviciului de Informații și Securitate la 25 octombrie 2012 prin  Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0