Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mesajul pe care îl va transmite astăzi deputaților posibilul viitor șef al SIS

© Sputnik / Miroslav RotariVitalie Pîrlog
Vitalie Pîrlog - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul ministru al Justiției și agent guvernamental la CEDO, Vitalie Pârlog, a fost propus pentru funcția de director al SIS de un grup format din 10 deputați

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova are pe ordinea de zi a penultimei ședințe plenare din sesiunea de toamnă-iarnă chestiunea cu privire la numirea lui Vitalie Pârlog în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Vitalie Pîrlog - Sputnik Moldova
Politică
Andrian Candu: Vitalie Pârlog are mari șanse să ajungă director al SIS

Fostul ministru al Justiției și agent guvernamental la CEDO, Vitalie Pârlog, a fost propus pentru această funcție de un grup format din 10 deputați. Candidatura acestuia a fost acceptată de comisiile pentru securitate națională, apărare și ordine publică și cea juridică, numiri și imunități.

Mandatul actualului directorul SIS din Republica Moldova, Mihai Balan, a expirat la 25 octombrie 2017. Ambasadorul Mihai Balan a fost numit director al Serviciului de Informații și Securitate la 25 octombrie 2012 prin  Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit Legii privind Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova, mandatul directorului SIS are o durată de 5 ani. Noul director al SIS va fi numit în funcție de Parlament, la propunerea a cel puțin 10 deputați, cu avizul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului.

Dacă Vitalie Pârlog va fi acceptat astăzi de Parlamentul de la Chișinău pentru funcția de director al SIS, atunci el va urca la tribuna Parlamentului și va rosti următorul discurs:   

”Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate este în drept să participe la şedinţele Guvernului. Acesta are un adjunct, numit în funcție de Parlament, la propunerea directorului Serviciului.

Fluxul de știri
0