Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șase miniștri, demiși prin decret prezidențial

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Remanierile guvernamentale au fost anunțate, luni, de liderul PD Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă, fiind vorba nu doar de înlocuirea unor miniștri, ci și de schimbări în structura Guvernului

CHIȘINĂU, 21 dec — Sputnic. Președintele Republicii Moldova a anunțat cu puțin timp în urmă că a semnat decretele privind revocarea din funcție a șase miniștri din Guvernul Filip.

"Am semnat demisia a 6 membri ai Guvernului Filip", a scris Dodon pe pagina sa de Fasebook.

Cei șase demnitari revocați sunt Stela Grigoraș, ministrul Sănătății și Protecției Sociale, Andrei Galbur, vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vasile Bâtcă, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vladimir Cebotari, ministru al Justiției, Gheorghe Bălan, vicepremier pentru Reintegrare, Octavian Calmâc, vicepremier, ministru al Economiei și Infrastructurii.

Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
Cum va arătă Guvernul Filip în noua componență

Premierul Filip le-a mulțumit miniștrilor revocați pentru activitatea depusă în timpul mandatului. Filip a precizat că aceste persoane nu au carențe la capitolul profesionalism și performanță, din contra ei vor rămâne factori cheie în sfera politică.

Prim-ministrul a mai subliniat reforma guvernamentală nu înseamnă doar schimbarea structurii Guvernului, ci și depolitizarea aprofundă.

Conform amplelor remanierilor guvernamentale anunțate de PD, în funcția de vicepremier pentru integrare europeană a fost nominalizat Iurie Leancă. Pentru postul de vicepremier pentru reintegrare este propusă Cristina Lesnic.

La Ministerul Economiei şi Infrastructurii, funcţia de ministru urmează să fie ocupată de Chiril Gaburici. La Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale propunerea pentru funcţia de ministru este Svetlana Cebotari, directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui. Domeniul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului urmează să fie administrat de o persoană din mediul academic de specialitate — Liviu Volconovici, rectorul Universităţii Agrare de Stat din Moldova.

Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Politică
Pavel Filip a anunțat cu ce se vor ocupa miniștrii demiși din Guvern

Anterior, șeful statului a criticat schimbările care au loc la Guvern, însă a dat asigurări că va semna decretele cu privire la demiterea miniștrilor ce urmează să fie eliberați din funcție, însă nu va semna și pentru numirea noilor membri ai Executivului.

„Eu voi semna demisia oricărui membru al acestui Guvern. În ceea ce ține de numirea unor persoane, aici sunt mai rezervat. Consider că unele dintre persoanele propuse sunt compromise. Pe parcursul anilor nu au demonstrat eficiență în activitatea lor, de aceea, imediat ce va veni demersul oficial din partea prim-ministrului, eu voi semna un refuz categoric", a subliniat Igor Dodon.

Fluxul de știri
0