Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova modernă - fără libertate de exprimare, fără justiție funcțională

© Photo : Facebook / Digi 24Corupție, mită, anticorupție
Corupție, mită, anticorupție - Sputnik Moldova
Abonare
Fundația germană Friedrich Naumann a criticat sistemul de justiție din țară, precum și situația mass-media din Moldova

CHISINAU, 21 decembrie — Sputnik. Moldova se confruntă cu o criză sistemică gravă cauzată de independența iluzorie a sistemului judiciar, corupția larg răspândită și libertatea limitată a presei. Acest lucru este menționat în studiul realizat de Fundația germană Friedrich Naumann.

Justiție, ședință de judecată - Sputnik Moldova
Societate
Corupție la Vamă: Un polițist de frontieră și un vameș ajung în fața instanței

„Lipsa independenței sistemului judiciar este principalul obstacol în calea implementării statului de drept în Moldova. Starea sistemului judiciar este dezastruoasă. Personalul incompetent, nepotismul, justiția selectivă — toate acestea au dus la faptul că fenomenul corupției în Republica Moldova este larg răspândit. Presiunea politică asupra judecătorilor sau înlăturarea lor din funcție este o practică răspândită în țară”, se precizează în raport.

Cu toate acestea, reforma sistemului judiciar este în curs de desfășurare, însă foarte superficial, susțin autorii studiului.

Corupția este răspândită atât în instituțiile financiare, care participă la scheme internaționale de spălare a banilor, cât și la nivel mult mic în domeniul educației, sănătății și organelor de drept.

Potrivit acestui studiu, Moldova a primit o „notă" bună la capitolul transparența electorală. Țara a făcut și un progres în promovarea drepturilor omului, precum și în îmbunătățirea mediului de afaceri.

Punctajul general al raportului elaborat de Fundația germană Friedrich Naumann este de 53,1 puncte și include 10 categorii. Astfel, țara noastră a ocupat locul al 23-lea, înainte de Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Albania, Bulgaria, Croația, România și Slovenia.

Raportul a fost întocmit pe baza studiilor efectuate în perioada iulie 2016 și iunie 2017.

Fluxul de știri
0