Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Corupție la Vamă: Un polițist de frontieră și un vameș ajung în fața instanței

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaJustiție, ședință de judecată
Justiție, ședință de judecată - Sputnik Moldova
Abonare
Patru persoane, printre care un vameș și un polițist de frontieră, au pus la cale o schemă de estorcare a banilor de la cei care traversau frontiera de stat

CHIȘINĂU, 15 dec — Sputnik. Procuratura Anticorupție a încheiat urmărirea penală și expedierea în judecată cauzei de învinuire a patru persoane pentru acțiuni de corupție la postul vamal Otaci.

Un inspector superior al Biroului vamal Briceni, un inspector din cadrul Unității de control al Frontierei al SPF Otaci, precum și doi șoferi de autocare sunt învinuiți de corupere, pasivă și, respectiv, activă.

Cei patru au fost reținuți în luna octombrie 2016, la Postul Vamal Otaci. Drept temei pentru pornirea procesului penal a servit adresarea conducerii Serviciului Vamal care invoca presupuse acțiuni coruptibile în rândul angajaților respectivului Post Vamal.

În urma acțiunilor de urmărire penală, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au identificat schema ilegală după care acționau inculpații. Șoferii acumulau bani de la pasageri pentru a urgenta trecerea controlului vamal și a punctelor de trecere a frontierei pe ambele sensuri — pe cel de intrare și pe cel de ieșire.

Aceștia primeau câte 10 lei pentru fiecare pasager transportat, plus 50 de lei pentru autocar, suma de 1200 de lei pentru a nu interveni cu un control suplimentar, pentru a favoriza și a autoriza trecerea persoanelor aflate în autocar, inclusiv a mărfurilor transportate, peste frontiera de stat.

Schema ilegală a funcționat pe parcursul anilor 2016-2017, fiind acumulate zilnic sume de bani de la persoanele care traversau frontiera de stat la Postul vamal Otaci. În cadrul perchezițiilor, asupra angajatului vamal au fost depistați 1200 de lei, iar asupra polițistului de frontieră — 1000 de lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați de corupere pasivă, inspectorii riscă amenzi cuprinse între 50 de mii de lei și 100 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Pentru corupere activă, șoferii de autocare riscă privațiune de libertate de la 3 la 7 ani, cu amendă de cel mult 300 de mii de lei. De asemenea, inculpații for vi obligați să recupereze cheltuielile de judecată în sumă de 39476 de lei.

Fluxul de știri
0