CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Primarul suspendat al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, s-a prezentat luni, 18 decembrie, în fața judecătorului de instrucție pentru a-i înmâna pașapoartele.
Instanța de fond i-a permis lui Chirtoacă, aflat sub control judiciar, să părăsească țara pe o perioadă de patru zile, în intervalul 13 – 17 decembrie, pentru a fi prezent la înmormântarea ultimului monarh al României, Mihai I.
Potrivit deciziei judecătorului, Chirtoacă a fost obligat la întoarcerea în Moldova să returneze cele două pașapoarte ale sale: de cetățean al Republicii Moldova și de cetățean al României.
Astăzi, 18 decembrie, Dorin Chirtoacă i-a înmânat magistratului Alexandru Negru actele de identitate, astfel respectând întocmai decizia luată de judecător.
Procurorul Dumitru Robu, cel care instrumentează dosarul primarului suspendat al municipiului Chișinău, s-a arătat sceptic, în ziua când instanța a decis să-i permită lui Chirtoacă să părăsească țara, că acesta va reveni în Republica Moldova.
”În opinia acuzării, nu este garantat faptul că inculpatul se va întoarce în Republica Moldova. Deținând cetățenia altui stat, există riscul de a se eschiva de la judecată, prin părăsirea țării și ulterior de a nu mai reveni în țară”, a declarat atunci Dumitru Robu.
În cazul în care Dorin Chirtoacă nu respecta decizia judecătorului și nu se întorcea în Republica Moldova, acesta ar fi fost dat în căutare internațională. Fotografia acestuia și datele personale aveau să fie afișate pe site-ul oficial al Interpol.
Potrivit actului de învinuire, fiind în funcția de primar al Capitalei, Chirtoacă a comis acte de corupere pasivă, în variantă agravată şi infracţiunea de trafic de influenţă, în variantă agravată în cadrul proiectului parcărilor cu plată. Conform mărturiilor oferite în cadrul anchetei, Chirtoacă urma să ridice o recompensă de 13 la sută din veniturile companiei care urma să amenajeze parcările cu plată în Chișinău.
Infracțiunea de corupere pasivă în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Traficul de influență în formă agravată se pedepsește cu amendă în mărime de la 200 de mii la 300 de mii de lei sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.
Ulterior, pe numele lui Chirtoacă a mai fost deschis un dosar penal în care acesta este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.