Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procuror: Dorin Chirtoacă ar putea să nu mai revină în Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Acuzatorul de stat și-a exprimat temerea că Dorin Chirtoacă nu se va întoarce din România în Republica Moldova

CHIȘINĂU, 13 dec – Sputnik. Procurorul Dumitru Robu, cel care instrumentează dosarul primarului suspendat al municipiului Chișinău, susține că Dorin Chirtoacă ar putea să nu revină în Republica Moldova din România, unde va participa la funeraliile Regelui Mihai I al României, având permisiunea instanței de judecată. 

Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Răsturnare de situație în dosarul Chirtoacă. Ultima decizie a Curții de Apel

Instanța de fond i-a permis lui Chirtoacă, aflat sub control judiciar, să părăsească țara pe o perioadă de patru zile, în intervalul 13 – 17 decembrie, pentru a fi prezent la înmormântarea ultimului monarh al României.

Procurorul de caz se arată însă sceptic și susține că Dorin Chirtoacă ar putea să nu mai revină în țară, în condițiile în care deține cetățenia română.

”În opinia acuzării, nu este garantat faptul că inculpatul se va întoarce în Republica Moldova. Deținând cetățenia altui stat, există riscul de a se eschiva de la judecată, prin părăsirea țării și ulterior de a nu mai reveni în țară”, a declarat Dumitru Robu.

De cealaltă parte, Chirtoacă spune că îi pare rău de asemenea declarații, dând asigurări că se va întoarce

”Nu se pune problema”, a replicat liberalul.

Procurorul crede însă că inculpatul Chirtoacă va întreprinde toate măsurile pentru a se eschiva de la răspunderea penală.

”Este părerea acuzării. Fiind acuzat de săvârșirea unei infracțiuni destul de grave, inculpatul ar întreprinde toate acțiunile pentru a se eschiva de la răspunderea penală”, a declarat Robu.

Potrivit actului de învinuire, fiind în funcția de primar al Capitalei, Chirtoacă a comis acte de corupere pasivă, în variantă agravată şi infracţiunea de trafic de influenţă, în variantă agravată în cadrul proiectului parcărilor cu plată. Conform mărturiilor oferite în cadrul anchetei, Chirtoacă urma să ridice o recompensă de 13 la sută din veniturile companiei care urma să amenajeze parcările cu plată în Chișinău.

Infracțiunea de corupere pasivă în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Traficul de influență în formă agravată se pedepsește cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Ulterior, pe numele lui Chirtoacă a mai fost deschis un dosar penal în care acesta este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Fluxul de știri
0