Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ambasadorul moldovean la Moscova a fost chemat acasă: Ce spune Dodon

© Sputnik / Рамиль СитдиковАндрей Негуца
Андрей Негуца - Sputnik Moldova
Abonare
Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguţă, a fost chemat pentru consultări acasă pentru o perioadă nedeterminată de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău. Iată cum comentează Igor Dodon.

CHIŞINĂU, 18 dec — Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a difuzat un comunicat de presă în care și-a anunțat decizia de-al chema acasă pe ambasadorul șării noastre la Moscova, Andrei Neguţă. Potrivit MAEIE, această decizie a fost luată în urma depistării mai multor cazuri de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova.

Totodată MAEIE precizează că aceste intimidări s-ar fi intensificat în ultima perioadă, iar autoritățile de la Moscova nu au reacționat în mod oficial la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri.

Президент РФ В. Путин встретился с президентом Молдовы И. Додоном - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon l-a asigurat pe Putin că nu va promulga nici o lege antirusească

MAEIE susține că în cadrul discuţiilor urmează a fi examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldoveneşti și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc.

MAEIE a ținut să menționeze că acest gest al său nu înseamnă rechemarea acasă a ambasadorului moldovean din Federația Rusă.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacționat la decizie MAEIE, menționând că acest gest este o provocare a Guvernului proeuropean, care dorește să submineze parteneriatul strategic din Republica Moldova și Federația Rusă.

Dodon a precizat că adepții integrării europene din cadrul Guvernului premeditat tensionează relațiile cu Rusia pentru a dobândi loialitatea Occidentului. El a menționat că acest gest neprietenesc a fost făcut înaintea în ajunul vizitei pe care președintele planifica să o facă la Moscova, la invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Igor Dodon a precizat că nu intenționează să renunțe la vizita la Moscova: "Poporul Republicii Moldova mi-a înmânat acest mandat ca să refac relațiile de parteneriat cu Federația Rusă. Timp de un an am făcut multe lucruri pe această direcție și acest lucru comun va fi continuat", a spus Dodon.

La ședința din 3 mai 2017, Guvernul a propus ca Andrei Neguța să fie ambasador în Federația Rusă. Andrei Neguța a fost consilier prezidențial pentru probleme de politică externă, iar anterior a fost deputat în Parlament pe lista PSRM, dar și PCRM, și a mai deținut un mandat de ambasador în Rusia.

Fluxul de știri
0