Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Centrul Național Anticorupție are un nou director

© Sputnik / Мирослав РотарьБогдан Зумбряну
Богдан Зумбряну - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova are, din data de 15 decembrie, un nou director ales pentru un mandat de 5 ani

CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Candidatura lui Bogdan Zumbreanu a fost acceptată, vineri, de Parlamentul de la Chișinău pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Zumbreanu a fost susținut în această funcție de 60 de deputați.

Hotărârea Parlamentului intră în vigoare la data adoptării. 

Zumbreanu a fost desemnat pentru fotoliul de șef al CNA în urma unui concurs organizat și desfășurat de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. Concursul pentru suplinirea postului de director al CNA s-a desfășurat în două etape: proba CV-urilor și interviul.

НЦБК CNA - Sputnik Moldova
Politică
CNA rămâne fără director. Viorel Chetraru își încheie mandatul

În total, la concurs și-au prezentat dosarele șase candidați, doi au fost excluși din cursă la prima probă, astfel că la interviu au participat patru pretendenți la șefia CNA: Veaceslav Guțan – conferențiar universitar, Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”; Bogdan Zumbreanu – Șef al Direcției generale urmărire penală a CNA; Igor Carlașuc – Șef direcție generală asigurare operativă a CNA și Sava Maimescu – conferențiar universitar, Departamentul Drept Public, Universitatea de Stat.

Bogdan Zumbreanu va avea un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Funcţia de director este incompatibilă cu orice altă activitate remunerată, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice şi de creaţie.

Directorul CNA este inamovibil pe perioada exercitării mandatului.

Mandatul directorului încetează în caz de: demisie; incompatibilitate; pierdere a cetăţeniei Republicii Moldova; imposibilitate a exercitării mai mult de 4 luni consecutiv a atribuţiilor ce îi revin în legătură cu starea sănătăţii, constatată prin examen medical; atingere a plafonului de vârstă; pronunţare a unei sentinţe definitive de condamnare; nedepunere a declaraţiei de interese personale şi a declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate în modul şi în termenele prevăzute de lege; emitere/adoptare a unui act administrativ sau încheiere a unui act juridic cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, fapt stabilit prin actul de constatare rămas definitiv; deces; revocare.

În exercitarea atribuţiilor sale, directorul este asistat de doi adjuncţi, numiţi în funcţie de Parlament la propunerea directorului pe perioada mandatului directorului. Selectarea candidaţilor la funcţia de director adjunct se face în bază de concurs organizat de către director.

Bogdan Zumbreanu i-a urmat la șefia CNA generalului Viorel Chetraru, mandatul căruia a expirat pe data de 25 octombrie 2017.

Fluxul de știri
0