Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CNA rămâne fără director. Viorel Chetraru își încheie mandatul

© Sputnik / Мирослав РотарьНЦБК CNA
НЦБК CNA - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit Legii cu privire la CNA, Viorel Chetraru nu mai are dreptul să candideze pentru un al doilea mandat la șefia CNA

CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a inițiat concursul pentru ocuparea funcției de director al Centrului Național Anticorupție (CNA). Membrii comisiei au aprobat miercuri Regulamentul cu privire la organizarea concursului.

Mandatul actualului director al CNA, Viorel Chetraru, expiră la 25 octombrie 2017. Potrivit legislației naționale, directorul CNA este ales pentru un mandat de 5 ani.

Comisia a stabilit ca perioada de desfășurare a concursului să dureze o lună.

”Se propun 30 de zile lucrătoare, astfel ca toți cei interesați să ocupe această funcție să aibă posibilitatea să participe la concurs”, a declarat președintele comisiei, Raisa Apolschi. 

Conform deciziei comisiei juridice, concursul va demara la 19 octombrie.

Viorel Chetraru Виорел Кетрару - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chetraru: mă voi conforma oricărei decizii cu privire la demiterea mea

Directorul CNA este numit în funcţie de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.  Funcţia de director este incompatibilă cu orice altă activitate remunerată, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice şi de creaţie.

Candidatul la funcţia de director este selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic. 

Candidatul la funcţia de director trebuie să întrunească următoarele cerinţe: 

    a) deţine cetăţenia Republicii Moldova şi este domiciliat pe teritoriul ei; 

    b) are capacitate deplină de exerciţiu; 

    c) are studii superioare juridice; 

    d) are o vechime în muncă în domeniul juridic de cel puţin 10 ani; 

    e) se bucură de o reputaţie ireproşabilă; 

    f) nu este şi nu a fost în ultimii 2 ani membru al vreunui partid politic, nu este şi nu a fost angajat în cadrul organelor permanente ale vreunui partid politic; 

    g) nu are antecedente penale; 

    h) cunoaşte limba de stat; 

    i) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea atribuţiilor.

Viorel Chetraru, în grad special de general-maior, a fost ales în funcţia de director al Centrului Naţional Anticorupţie prin concurs, de către Parlament, la 25 octormbrie 2012. Potrivit Legii cu privire la CNA, Chetraru nu mai are dreptul să candideze pentru un al doilea mandat la șefia CNA. 

Fluxul de știri
0