Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră: Instanța a decis că Vladimir Filat rămâne în închisoare până în 2024

© Sputnik / Vladimir PolusatovЭкс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат
Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ex-premierul Vladimir Filat rămâne în închisoare, fiind condamnat la 9 ani de detenție în penitenciar de tip închis

CHIȘINĂU, 12 dec – Sputnik. Fostul premier Vladimir Filat rămâne în închisoare. Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a respins, marți, 12 decembrie, ca inadmisibil recursurile în anulare declarate. Instanța susține că acestea sunt vădit neîntemeiate.

Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție anunță că ”pronunțarea integrală va avea loc pe data de 28 decembrie”. 

Cererea de recurs în anulare în dosarul fostului premier Vladimir Filat a fost depusă de Casa de avocatură ”Popa și Asociații”. Avocatul Igor Popa i-a solicitat Curții, în luna septembrie, casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

Влад Филат 14.06.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vladimir Filat va ieși din celulă doar două ore în zi

Curtea Supremă de Justiție a respins, la 22 februarie 2017, recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori. Colegiul Penal al CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care este menținută sentința de 9 ani de pușcărie pentru Filat dictată de Judecătoria Buiucani.

La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Ex-premierul se află în arest în Penitenciarul nr.13 din Chișinău.

Procurorul-șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Vladimir Filat va ieși din închisoare la 15 octombrie 2024.

Fluxul de știri
0