CHIȘINĂU, 14 dec — Sputnik. Solicitat de Sputnik să comenteze declarația de joi a lui Vladimir Putin, analistul politic Dragoș Dumitriu a dat de înțeles că deja se poate vedea luminița de la capătul tunelului în ceea ce privește situația internațională, destul de tensionată la moment.
„În opinia mea, asistăm la apariția primei raze de lumină pe cerul tot mai întunecat al tensiunilor internaționale. Este pentru prima dată când nu auzim replica "vom lua măsuri similare de răspuns", a menționat analistul.
El a mai adăugat că maturitatea declarațiilor dar și a deciziilor lui Putin pot conduce la altfel de abordări în relațiile internaționale, decât cele războinice.
„Putin ne-a obișnuit atât cu pozițiile sale mature, a câștigat puncte atât pe terenul de luptă, cât și prin manevre geopolitice interesante. Practic, acum el îi lasă pe promotorii războiului din SUA în lumina oprobiului opiniei publice sătulă de tensiuni și înarmare — și întinde o mână puternică, sigură, celor care doresc să reconfigureze harta lumii pe principiile deschiderii, interesului reciproc — nu al dictatelor prin forța rachetelor", a punctat Dumitriu.
„Asta nu înseamnă că Rusia nu va investi în cercetarea și industria militară sau în măsurile de securizare a teritoriului său — dar, și aceasta e ideea principală: Rusia face asta în limitele teritoriului și a securității sale, nu ocupând prin mijloace perverse alte state — pretinzând că promovează "democrație, anticorupție, luptă antiterorism" — pentru a le umple de baze militare și a le controla ca pe niște veritabile colonii, atât decizional, cât și ca resurse”, a completat analistul, solicitat de Sputnik.
Dragoș Dumitriu spune că poziția de astăzi a Rusiei ar putea însemna „începutul sfârșitului războiului rece”.
„În concluzie, declarația de azi a lui Putin poate însemna începutul sfârșitului pentru noul război rece proiectat în laboratoarele Deep State-ul american", a conchis el.
Vladimir Putin a declarat joi, la Conferința de Presă Anuală, că SUA aparent creează condiții pentru a părăsi Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), iar sistemul Aegis din România poate fi ușor convertit la rachete cu rază medie de acțiune.
Putin a spus că SUA cheltuie mult mai mult pentru sfera militară decât Rusia.
"Cheltuim 46 de miliarde de dolari pentru sfera militară", a spus președintele. El a adus exemplul SUA, unde cifra este de aproximativ 700 de miliarde de dolari.
Șeful statului rus a opinat că SUA joacă periculos, referindu-se în special la cazul României și sistemele de apărare antirachetă.
„Ei au instalat sisteme de apărare antirachetă Aegis în România, le-au scos de pe mare, însă aceste sisteme pot fi înlocuite ușor cu rachete de rază medie de acțiune. Dacă vor continua în aceeași manieră, nu va duce la nimic bun. Nu avem de gând să reacționăm la fel, ne vom abține", a subliniat Vladimir Putin.