Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Răsturnare de situație în dosarul Chirtoacă. Ultima decizie a Curții de Apel

© Sputnik / Miroslav RotariCurtea de apel апелляционная палата
Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Abonare
Ședința la care se va reexamina cauza penală în care Dorin Chirtoacă este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență va avea loc pe data de 25 septembrie

CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au decis, joi, 21 septembrie, reluarea examinării cauzei în care primarul suspendat al municipiului Chișinău, liberalul Dorin Chirtoacă, este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență. 

Avocații lui Chirtoacă s-au arătat nemulțumiți de decizia Curții de Apel. Tatiana Iovu, unul din apărătorii edilului, a declarat că hotărârea Curții este una ilegală, deoarece a fost luată fără a avea în față dosarul propriu-zis. În opinia avocaților, Chirtoacă trebuia eliberat imediat din arestul la domiciliu. 

”Sunt acuzații neîntemeiate”, a replicat procurorul de caz Dumitru Robu.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Coșmarul lui Chirtoacă. Ar putea să-și petreacă următorii 22 de ani în pușcărie

Potrivit acuzatorului de stat, în instanța de recurs dosarul se prezintă de către instanța de fond și nu de procurori. 

”La Apel nu se prezintă dosarul în întregime, ci materialele care au stat la baza prelungirii măsurii preventive. Cauza penală se află în instanța de fond, procurorul nu poate lua dosarul și să-l prezinte în Curtea de Apel”, a declarat procurorul.

Ședința la care se va reexamina cauza penală în care Dorin Chirtoacă este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență va avea loc pe data de 25 septembrie. 

Potrivit actului de învinuire, primarul Capitalei a comis acte de corupere pasivă, în variantă agravată şi infracţiunea de trafic de influenţă, în variantă agravată în cadrul proiectului parcărilor cu plată. Conform mărturiilor oferite în cadrul anchetei, Chirtoacă urma să ridice o recompensă de 13 la sută din veniturile companiei care urma să amenajeze parcările cu plată în Chișinău.

Infracțiunea de corupere pasivă în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Traficul de influență în formă agravată se pedepsește cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

În aceste condiții, dacă va fi găsit vinovat, Chirtoacă riscă până la 22 de ani de închisoare.

Recent, pe numele lui Chirtoacă a mai fost deschis un dosar penal în care acesta este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu. 


Fluxul de știri
0