Obiect misterios, care urmează să fie studiat de astronomi

© Photo : ESO/M. KornmesserThis artist’s impression shows the first interstellar asteroid: 'Oumuamua. This unique object was discovered on 19 October 2017 by the Pan-STARRS 1 telescope in Hawai`i.
This artist’s impression shows the first interstellar asteroid: 'Oumuamua. This unique object was discovered on 19 October 2017 by the Pan-STARRS 1 telescope in Hawai`i. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un obiect stelar misterios care provine dintr-un sistem solar diferit va fi studiat cu ajutorul unuia dintre cele mai mari telescoape din lume, pentru a se afla dacă există semne de tehnologie extraterestră

CHIȘINĂU, 13 dec — Sputnik. Telescopul Green Bank va examina un obiect misterios care traversează sistemul nostru solar pentru a verifica semnalele vieții extraterestre, scrie RT.

Observarea obiectului neidentificat începe miercuri și va fi realizată de Breakthrough Listen, un program astronomic global care caută dovezi ale altor civilizații.

Corpul în formă de țigară a fost pentru prima dată reperat în sistemul solar de către cercetătorii de pe telescopul Pan-Starrs din Hawaii în octombrie. Numit "Oumuamua" după cuvântul hawaian "mesager", el a urcat din spațiul interstelar, deplansându-se cu 315.000 km/h.

"Prezența lui Oumuamua în sistemul nostru solar oferă o oportunitate de a ajunge la sensibilități fără precedent, la posibile transmițătoare artificiale și a demonstra capacitatea noastră de a urmări obiectele din apropiere și în mișcare rapidă", a declarat Andrew Siemion, directorul Centrului de Cercetare Berkeley SETI.

"Dacă acest obiect se dovedește a fi artificial sau natural, este o țintă foarte bună pentru [Breakthrough]".

"Cel mai probabil este de origine naturală pentru că este atât de ciudat. Am dori să verificăm dacă are vreun semn de origine artificială, cum ar fi emisiile radio", a declarat Avi Loeb, profesor de astronomie la Universitatea Harvard și consilier al Proiectul "Proverbe ascunse". El a mai spus că "dacă detectăm un semnal care apare artificial, vom ști imediat".

Cosmos - Sputnik Moldova
Sfârșitul lumii este aproape? Dezvăluirile astronomilor indieni

Telescopul, care se află în Virginia de Vest, va asculta semnalele radio de la Oumuamua în patru benzi de transmisie diferite. Telescopul puternic poate recepționa semnale la fel de mici ca cele provenite de la un telefon mobil. Oumuamua este situat în prezent la o distanță de două ori mai departe de Pământ decât Soarele.

Corpul ceresc de 400 de metri are lungimea de zece ori mai mare decât lățimea și a fost considerat un asteroid interstelar de către mulți astronomi, dar forma sa este diferă de orice corp galactic văzut până acum.

Proiectul Breakthrough Listen a fost lansat de Stephen Hawking în 2015 și este finanțat de miliardarul rus Yuri Milner. El își propune să asculte semnalele radio provenind de la alte potențiale civilizații din afara sistemului nostru solar.

Fluxul de știri
0