Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Morții din Moldova cultivă nuci pentru Uniunea Europeană – VIDEO

© Photo : Inspectoratul General al Polițieicontrabandă miez de nucă
contrabandă miez de nucă - Sputnik Moldova
Abonare
Un grup infracțional, care era dirijat de un moldovean și un sirian, a pus pe picioare o afacere trăsnet cu miez de nucă. Ca să treacă în acte nucile de import drept autohtone, ei indicau că le-au achiziționat de la niște cetățeni moldoveni care de mult timp nu mai erau în viață.

CHIȘINĂU, 8 mart — Sputnik. Doi oameni de afaceri, unul cetățean al Siriei și altul al Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 21 şi 50 de ani, au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de contrabandă.

Cheese - Sputnik Moldova
Mărfurile vândute esticilor, mai proaste decât cele vândute în vestul UE

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției, cercetările au fost efectuate de angajații Direcției Investigare Fraude Economice a Inspectoratului Naţional de Investigaţii, de cei ai Departamentului Vamal şi de ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Omenii legii au stabilit că o întreprindere a exportat, în anul 2015, din Republica Moldova în Olanda, Germania, Austria şi alte state din Uniunea Europeană, miez de nucă în valoare de peste 50 000 de euro, cu abateri de normele legale.

La declarațiile vamale de export erau anexate certificate eliberate de Biroul Vamal Chişinău, în care mărfurile exportate erau indicate ca fiind de origine autohtonă. Pentru obținerea acestor certificate vamale, oamenii de afacere prezentau acte de achiziție a miezului de nucă de la diferite persoane fizice din Republica Moldova.

Morții cultivă nuci pentru Uniunea Europeană

Lot de țigarete reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O nouă metodă de contrabandă. Vameșii au rămas cu gura căscată

Fiind audiate, persoanele indicate în actele de achiziţii au declarat că nu au vândut respectivei întreprinderii nuci decojite în 2015. Totodată, ancheta a mai constatat că o parte dintre persoanele indicate în actele de achiziție în calitate de vânzători la momentul întocmirii documentelor respective erau plecate din Moldova sau chiar decedate.

În urma măsurilor specifice de documentare, au fost identificate oficiile, depozitele, punctele de colectare şi alte construcţii clandestine de păstrare a miezului de nucă.

Urmare a percheziţiilor efectuate la domiciliile, depozitele şi oficiile suspecţilor, în data de 6 martie, au fost depistate şi ridicate acte de achiziţii, înscrisuri ciornă, mijloace băneşti în sumă de aproximativ 400 mii lei, a căror proveniență cei doi nu o pot explica, calculatoare, un registru ciornă de achitare a serviciilor de transport din 2013 până în prezent, miez de nucă în cantitate de aproximativ 305 tone, în valoare de peste 35 de milioane de lei. O parte din cantitate de miez de nucă indicată mai sus (o sută de tone) a fost depistată în cinci unităţi de transport de tip TIR, care se aflau în spaţiul vamal fiind pregătite pentru export în ţările din Uniunea Europeană.

Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 248 alin. 5 Cod Penal al Republicii Moldova. Conform legislaţiei, persoanele culpabile de „Contrabandă" riscă închisoare de la 3 la 10 ani.

În prezent ancheta efectuează acțiuni de investigație în vederea identificării tuturor membrilor grupului infracțional.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0