Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mii de moldoveni riscă penalizări, dacă nu vor face asta la timp

© Photo : Serviciul Fiscal de StatНалоговый кодекс
Налоговый кодекс - Sputnik Moldova
Abonare
Peste două mii de moldoveni riscă să fie penalizați de către angajații Serviciului Fiscal de Stat, dacă dacă nu vor achita la timp impozitul pe avere pentru bunurile imobile

CHIȘINĂU, 13 dec — Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat comunică că persoanele fizice care au fost înregistrate în calitate de proprietari ai bunurilor imobiliare cu destinație locativă, inclusiv căsuțele de vacanță (cu excepția terenurilor), precum și cotele-părți, care au o valoare de 1,5 milioane de lei și mai mult, iar suprafața totală constituie 120 de metri pătrați și mai mult, sunt calificate drept subiecți ai impunerii cu impozitul pe avere.

”Baza impozabilă a obiectelor impunerii constituie valoarea estimată a acestor bunuri, apreciată de către organele cadastrale teritoriale, față de care se aplică impozitul pe avere, la cota de 0,8%”, precizează Serviciul Fiscal de Stat într-un comunicat de presă.

Domnișoară într-un automobil de lux - Sputnik Moldova
Din 2018, persoanele care au mașini de lux vor plăti un impozit suplimentar

Conform prevederilor Codului Fiscal, în cazul neachitării în termen a impozitului pe avere, celor vizați le vor fi aplicate penalități pentru fiecare zi de întârziere, pentru perioada care începe după scadența impozitului și care se încheie în ziua plății efective inclusiv. Termenul limită de achitare a impozitului este până pe data de 25 decembrie.

În Republica Moldova sunt înregistrați 2287 de subiecți ai impunerii cu impozitul de avere. Dintre aceștia 2075 (90,7%) sunt locuitori ai municipiului Chișinău; alți 67  (2,9%) — în regiunea de Nord a țării; 124 (5,5%) — în Regiunea Centru, iar 21 (0,9%) — în Regiunea Sud.

Serviciul a prezentat avizele de plată celor 2287 de contribuabili (158 de avize înmânate sub semnătură, 2121 — prin intermediul Întreprinderii de Stat ”Poșta Moldovei” și 8 — prin poșta electronică).

SFS a estimat că din acest impozit vor fi încasate peste 43 de milioane de lei în bugetul de stat.

Fluxul de știri
0