Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 2018, persoanele care au mașini de lux vor plăti un impozit suplimentar

© PixabayDomnișoară într-un automobil de lux
Domnișoară într-un automobil de lux - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În anul 2018, în Moldova va fi impus un impozit suplimentar pe avere pentru persoanele fizice

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. În anul 2018, aria impozitului pe lux aplicată persoanelor fizice din Republica Moldova va fi extinsă. Astfel, pe lângă imobile, impozitul pe lux va fi plătit și pentru unele autoturisme. 

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În anul 2018, impozitele și taxele vor crește

Este vorba despre autoturismele care depășesc valoarea de 1,5 milioane de lei și au fost importate în ultimii doi ani. Cota impunerii va fi de 0,8 la sută din prețul mașinii. 

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Veronica Vragaleva, nu a exclus că, treptat, impozitului pe lux vor putea fi impuse și autoturismele mai ieftine decât 1,5 milioane de lei. 

”Este un moment de excepție la care lucrăm pentru ca să aducem impozitul pe avere să cuprindă întreaga avere a persoanei și într-un anumit moment, când vom fi capabili să administrăm și cealaltă parte de avere, autoturismele mai ieftine de 1,5 milioane de lei, să le luăm în calculul general”, a declarat Vragaleva.

Valoarea automobilului va fi stabilită luând în calcul prețul vamal, după care acesta va fi contrapus cu valoarea de comercializare a mașinilor similare pe piața locală.

Începând cu anul 2016, persoanele fizice din Moldova care deţin un imobil cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoare cadastrală mai mare de 1,5 milioane de lei, plătesc anual un impozit suplimentar în bugetul de stat. Persoanele fizice care deţin imobile scumpe achită o taxă suplimentară, taxă pe avere, în valoare de 0,8 la sută din valoarea cadastrală a imobilului. Plata este achitată anual, conform situaţiei din 1 noiembrie. 

”În 2018, a fost exclus pragul de 120 de metri pătrați care era cumulativ pentru 1,5 milioane pentru bunurile imobile, deoarece prezența lui a permis unele eschivări de la a plăti taxa pe lux”, a declarat secretarul de stat. 

Deocamdată, Ministerul Finanțelor nu are date câte persoane vor fi supuse anul viitor taxelor pe avere. Instituția preconizează în 2018 să adune în bugetul de stat din impozitul pe lux suma de 50 de milioane de lei.

Fluxul de știri
0