Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ne aşteaptă o iarnă lungă şi geroasă? Meteorologii moldoveni spun adevărul

© Sputnik / Мирослав РотарьЗима
Зима - Sputnik Moldova
Abonare
Începutul iernii nu a fost nici pe departe „apocaliptic" - temperaturi confortabile, chiar mai ridicate decât cele obişnuite pentru această perioadă şi ploi în loc de zăpadă

CHIŞINĂU, 13 dec — Sputnik. Pronosticurile făcute pentru această iarnă au fost dintre cele mai înfricoşătoare: troiene cât casa, geruri de vor crăpa pietrele, viscole şi alte grozăvii. Meteorologii moldoveni infirmă însă aceste previziuni înspăimântătoare şi afirmă că vom avea o iarnă în limitele normalului, care va ţine doar atât cât trebuie să ţină o iarnă.

Recent, serviciul de profil a făcut o prognoză oficială pentru sezonul de iarnă 2017-2018. Astfel, şeful Direcției Meteorologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Lidia Treșcilo, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că prognoza pentru următoarele trei luni a fost elaborată şi coordonată cu specialişti de frunte din cadrul unor servicii meteo europene.

Meteorologii din regiune au ajuns la concluzia unanimă că în ţările Europei de Sud-Est această iarnă va fi mai caldă ca de obicei. Totuşi, acest lucru nu este valabil şi pentru Moldova, unde temperaturile se vor încadra în limitele unor valori normale.

Вор - Sputnik Moldova
Păzea! Vin sărbătorile de iarnă și odată cu ele și hoții de apartamente

„Vă amintesc că sezonul de iarnă 2016-2017 s-a încadrat în limita valorilor normale. Temperatura medie pentru această perioadă constituie la noi —1..-3 grade Celsius şi actualul sezon va oscila între aceste limite. Să nu uităm însă că am avut şi temperaturi şi mai ridicate — maxime de +16 grade, dar şi perioade mai reci — temperatura minimă înregistrată în februarie a fost de —21 de grade. Adică, ne putem aştepta la astfel de situaţii şi anul acesta", a declarat meteorologul.

Treșcilo a subliniat că următoarele trei luni vor fi caracterizate de o alternanţă a perioadelor calde şi reci.

„Aşteptăm că luna decembrie va fi mai caldă decât de obicei, datorită unor influenţe mai mari a maselor de aer din Atlantic. De altfel, ne-am şi convins deja de acest lucru. Chiar dacă avem impresia că este frig, regimul termic este peste norma acestei perioade. Ceva mai rece va fi în a doua jumătate a iernii — sfârşitul lui ianuarie-începutul lui decembrie", a adăugat interlocutoarea.

Chiar dacă iarna îşi intră cu greu în drepturi, aceasta nu înseamnă nicidecum că ea ne va fura o parte din primăvară.

„Mai avem de aşteptat un pic. Iarna adevărată va veni mai aproape de Anul Nou. Dar şi se va încheia ca de obicei, în februarie", a conchis specialistul

Fluxul de știri
0