Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zi decisivă pentru viitorul director al Centrului Național Anticorupție

© Sputnik / Miroslav RotariPercheziții la administrația de stat a drumurilor
Percheziții la administrația de stat a drumurilor - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit legislației naționale, directorul CNA este numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat

CHIȘINĂU, 12 dec – Sputnik. Comisia parlamentară Juridică, Numiri și Imunități va desfășura concursul public pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Evenimentul va avea loc, cu începere de la ora 13:00, în sediul Parlamentului Republicii Moldova. 

НЦБК CNA - Sputnik Moldova
Politică
CNA rămâne fără director. Viorel Chetraru își încheie mandatul

Pentru fotoliul de șef al CNA luptă patru candidați. Este vorba despre Veaceslav Guțan – conferențiar universitar, Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”; Bogdan Zumbreanu – șef al Direcției Generale Urmărire Penală a CNA; Igor Carlașuc – șef Direcție Generală Asigurare Operativă a CNA și Sava Maimescu – conferențiar universitar, Departamentul Drept Public, Universitatea de Stat.

Inițial, la conducerea CNA au pretins șase candidați, însă la etapa CV-urilor doi dintre aceștia nu au fost admiși. Dosarele juristului SRL „Careul Prim”, Andrian Moroi, și al ex-angajatului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Valentin Dogotari, nu au întrunit condițiile stipulate în Regulamentul de organizare a concursului și au fost declarate inadmisibile.

Candidatura selectată în urma interviului, care se va desfășura astăzi, va fi propusă plenului Parlamentului spre examinare și votare.

Candidatul la funcţia de director trebuie să întrunească următoarele cerinţe:

    a) deţine cetăţenia Republicii Moldova şi este domiciliat pe teritoriul ei; 

    b) are capacitate deplină de exerciţiu; 

    c) are studii superioare juridice; 

    d) are o vechime în muncă în domeniul juridic de cel puţin 10 ani; 

    e) se bucură de o reputaţie ireproşabilă; 

    f) nu este şi nu a fost în ultimii 2 ani membru al vreunui partid politic, nu este şi nu a fost angajat în cadrul organelor permanente ale vreunui partid politic; 

    g) nu are antecedente penale; 

    h) cunoaşte limba de stat; 

    i) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea atribuţiilor.

Mandatul actualului director al CNA, Viorel Chetraru, a expirat la 25 octombrie 2017. Potrivit legislației naționale, directorul CNA este numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat. Funcția de director este incompatibilă cu orice altă activitate remunerată, cu excepția activităților științifice, didactice și de creație.

Fluxul de știri
0