Teroriștii ISIS, mari consumator de zahăr. În ce scop era procurat?

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Exporturile masive de produse zaharoase de proveniență franceză au determinat o publicație din Hexagon să procedeze la o anchetă jurnalistică de anvergură

CHIȘINĂU, 12 dec — Sputnik. Teroriștii din gruparea ISIS procurau în Franța loturi mari de sorbitol, un substituent al zahărului, cu scopul de a fabrica combustibil pentru rachete, comunică Sputrnik France cu referire la publicația Journal du Dimanche. 

​​În industria pașnică această materie primă, un extract din amidonul de grâu, merge pentru producerea pastei de dinți și a gumei de mestecat. Dar, amestecată cu nitrat de potesiu, ea devine un combustibil pentru proiectile. Rachetele artizanale cu propulsie asigurată de acest melanj sunt numite ”bomboane”.

Militanti del Daesh - Sputnik Moldova
ISIS pregătește un val de atacuri asupra Marii Britanii și a altor țări europene

Conform agenției Conflict Armament Research (CAR), abilitată de Uniunea Europeană să inventarieze arsenalele ISIS, 78 de tone de sorbitol au fost descoperite în depozite de muniții ale teroriștilor pe teritoriul Irakului, în apropiere de Mosul șiTall Afar. Ambalajule purtau logo-ul Tereos, al treilea cel mai mare grup de zahăr din lume și numărul 1 în Franța.

Sorbitolul sechestrat provine de la o întrprindere situată în Picardia.

"Lotul confiscat în Irak a fost produs de una din fabricile noastre și vândut unuia dintre clienții noștri permanenți din Turcia. Nu ne-am fi putut imagina ca un astfel de produs obișnuit să ajungă în acea regiune pentru a fi folosit de ISIS", a declarat Gerard Benedetti, directorul de comunicare Tereos.

Potrivit anchetei jurnalistice, două loturi de sorbitol (30 și 48 de tone) au trecut, fără a trezi  suspiciuni, prin Belgia și Turcia, înainte de a ajunge în Siria prin postul de frontieră Oncupinar, în septembrie și decembrie 2015. Sorbitolul nu este printre produsele supuse embargoului.

Marfa a fost luată în primire de un comerciant sirian de la Al-Bab, lângă Alep, oraș care, la momentul respectiv, era sub controlul ISIS. De aici încolo redirecționarea lotului la atelierele de fabricare a rachetelor nu mai prezenta nici o dificultate.

Aceste detalii confirmă faptul că ISIS a reușit să pună în aplicare o strategie eficientă de achiziții publice în întreaga lume, folosind rute tradiționale de transport în loc să creeze lanțuri clandestine care să atragă atenția serviciilor de informații.

Fluxul de știri
0