Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Doi ani în captivitate afgană: Când vor fi eliberați piloții moldoveni

© Sputnik / В. Киселев / Accesați arhiva multimediaВертолет в горах Афганистана. Архивное фото
Вертолет в горах Афганистана. Архивное фото - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În noiembrie 2015, în Afganistan, s-a prăbușit un elicopter din Republica Moldova, la bordul căruia se aflau și trei cetățeni ai țării noastre. Unul dintre membrii echipajului a decedat, corpul lui fiind ulterior adus în Moldova, iar soarta celorlalți doi rămâne și azi necunoscută

CHIȘINĂU, 12 dec — Sputnik. Au trecut deja doi ani de la prăbușirea elicopterului moldovenesc în Afganistan și capturarea conaționalilor noștri aflați la bordul lui. Până în prezent nu se știe nimic de soarta piloților moldoveni. Marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, le-a spus jurnaliștilor ce măsuri întreprind autoritățile țării noastre pentru eliberarea piloților captivi.

„Referitor la cazul din Afganistan. Știu că, la nivelul SIS-ului și Guvernului, au fost întreprinse unele acțiuni în această direcție. Conform competenței președintelui și făcând uz de legăturile pe care le deținem, am inițiat de asemenea unele procese. Nu pot oferi detalii, este clar din ce motive. Însă se lucrează în această direcție. Cred că există șanse mari ca în cel mai apropiat timp să-i aducem acasă pe acești tineri", a spus Dodon.

Вертолет Ми-17-1В - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine va salva moldovenii răpiţi de talibani în Afganistan

La sfârșitul lunii noiembrie 2015 pe teritoriul Afganistanului s-a prăbușit un elicopter moldovenesc MI17-1V. La bord se aflau 18 pasageri și trei membri ai echipajului moldovenesc. Aparatul de zbor efectua o misiune civilă și se afla în serviciul guvernului SUA, acordând totodată ajutor serviciilor de securitate afgane. Elicopterul a fost doborât de către talibani în provincia Fariab și a căzut pe teritoriul controlat de talibani. Ca urmare, unul dintre membrii echipajului moldovenesc a fost ucis. Corpul său a fost adus în Moldova pe 17 decembrie 2015. Chișinăul presupune că ceilalți doi cetățeni ai Moldovei se află în captivitate la talibani, însă până în prezent nu se știe nimic de soarta lor.

Autoritățile țării au menționat în repetate rânduri că continuă să colaboreze cu toate structurile internaționale în vederea soluționării acestei probleme.

Fluxul de știri
0