Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine va salva moldovenii răpiţi de talibani în Afganistan

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Instituţiile responsabile din Moldova nu au nici o informaţie suplimentară despre soarta moldovenilor, membri ai echipajului elicopterului moldovenesc, care au fost doborâţi marţea trecută de terorişti în Afganistan.

CHIŞINĂU, 2 dec – Sputnik. La aproape zece zile de la producerea incidentului din Afganistan, oficialităţile Moldovei nu au informaţii suplimentare despre soarta celor trei piloţi moldoveni, despre care se presupune că doi sunt luaţi prizonieri de talibani, iar unul a fost omorât. 

Russian helicopters Mi-24p airstrike the terrorists' positions 20 km outside Palmyra - Sputnik Moldova
Elicopter moldovenesc, doborât de teroriști în Afganistan

Pilotul despre care se crede că a fost ucis, de asemenea, încă nu a fost identificat.

Chişinăul a făcut demersuri pe lângă Ambasadele SUA şi României la Chişinău, Afganistanului, precum şi prin intermediul ambasadelor Moldovei la Kiev şi Moscova, a contactat responsabili din Turkmenistan, Tajikistan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Rusia şi NATO, în vederea obţinerii informaţiilor relevante privind situaţia celor 3 cetăţeni moldoveni şi posibile modalităţi de asistenţă şi recuperare a acestora, au declarat pentru Sputnik responsabili de la Celula de criză de pe lângă MAEIE.

„Suntem în contact cu toţi actorii relevanţi la subiect. În acest moment nu dispunem de alte informaţii suplimentare”, au anunţat aceştia. 

Михаил Мокан - Sputnik Moldova
Mocan: talibanii, probabil, știau din timp despre elicopterul moldovenesc

La 24 noiembrie, elicopterul cu 3 membri ai echipajului opera o misiune programată, transportând 18 persoane din Afganistan. Aproximativ la ora 15:30, ora locală a Afganistanului, un apel de tip „May Day” a fost primit de la echipajul elicopterului, informând că elicopterul a fost lovit, doborât şi a luat foc.

La două zile după incident, Autoritatea Aeronautică Civilă a confirmat decesul unui cetățean al Republicii Moldova, membru al echipajului. Informația a fost confirmată şi de către compania aeriană „Valan International Cargo Charter” și reprezentanții Contractantului Guvernului SUA.

Elicopterul de tip MI 17-1V acorda sprijin de transport aerian civil pentru Forțele de Securitate Naționale ale Afganistanului. Elicopterul a sosit în Afganistan la data de 30 octombrie 2015 și era bazat în Mazar-I-Sharif, Afganistan.

Fluxul de știri
0