CHIȘINĂU, 12 dec — Sputnik. Marți, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a reiterat poziția privind recunoașterea la nivel internațional a statutului de neutralitate a Republicii Moldоva.
”Toată lumea cunoaște poziția mea critică cu privire la deschiderea biroului de legătură NATO la Chișinău. Aceasta i-am spus și secretarului general adjunct al Alianței Nord Atlantice, care s-a aflat la Chișinău săptămâna trecută. Vom insista și de acum în colo asupra recunoașterii internaționale și semnarea înțelegerilor internaționale privind recunoașterea statutului de neutralitate al Moldovei”, a declarat Dodon în cadrul întâlnirii cu jurnaliștii.
Președintele Dodon a menționat că în2018, în Republica Moldova, va avea loc o conferință științifică internațională privind neutralitatea Republicii Moldova la care vor participa reprezentanții mai multor țări, subliniind că au fost invitați și reprezentanți ai conducerii NATO.
Președintele moldovean a declarat că activitatea Consiliului Suprem de Securitate este blocată de majoritatea parlamentară. El a mai anunțat că a fost instituită o comisie menită să elaboreze o nouă strategie de securitate a Moldovei.
La sfârșitul anului 2016, premierul Pavel Filip și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, au semnat un acord privind deschiderea biroului de legătură al NATO la Chișinău.
Anterior, președintele Igor Dodon și-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu deschiderea Biroului de Legătură NATO la Chișinău, menționând că acesta nu este un pas spre consolidarea suveranității, integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.
Biroul de legătură NATO a fost inaugurat la Chișinău pe 8 decembrie. Secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a menționat la ceremonia de deschidere că acest Birou al Alianței nu prezintă o amenințare pentru securitatea Moldovei și pentru statutul ei de neutralitate.
Conform Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, însă începând cu anul 1994 țara noastră colaborează cu NATO în cadrul unui plan individual de acțiuni. Potrivit sondajelor, majoritatea cetățenilor se opun aderării Republicii Moldova la blocul militar NATO.