Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

(VIDEO) Viața locuitorilor din Chișinău, în pericol - date statistice alarmante

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaЗамена лифтового оборудования в жилом доме в Новосибирске
Замена лифтового оборудования в жилом доме в Новосибирске - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor statistice oficiale, peste 80 la sută dintre ascensoarele din Capitală sunt cu termenul de exploatare depășit și prezintă pericol pentru viața locuitorilor municipiului

CHIȘINĂU, 11 dec — Sputnik. Primarul interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, a declarat că se simte ca un pompier și asta pentru că ar descoperi în fiecare zi câte o bombă cu ceas. Edilul a făcut această afirmație luni, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Capitalei, în cadrul discuțiilor cu privire la ascensoarele cu termenul depășit de exploatare, instalate în blocurile din municipiu.

”Eu iarăși mă simt ca un pompier care descoperă în fiecare zi câte o bombă cu ceas. Am citit raportul companiei Lift Service, în care găsim că, potrivit datelor statistice, 80 la sută dintre lifturile care sunt instalate în clădirile multietajate sunt cu termenul de exploatare expirat. Mai mult, din aceste 80 la sută de lifturi care prezintă pericol pentru viața oamenilor, 20 la sută au deja peste 43 de ani, iar restul de 60 la sută — au între 25 și 43 de ani”, a declarat Silvia Radu.

Установка лифта в жилом доме. Архивное фото - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În blocurile locative din Orhei vor fi schimbate lifturile

Potrivit edilului, acest lucru este ”strigător la cer” pentru că viața locuitorilor Capitalei este pusă în pericol.

Șeful întreprinderii Lift Service Ion Stanciu a subliniat că 99 la sută dintre lifturile din fondul locativ municipal, gestionat de întreprinderile municipale, sunt cu termenul de exploatare depășit.

”Potrivit legii, termenul de exploatare al lifturilor este de 25 de ani. După acest termen, ascensoarele trebuie modernizate sau schimbate în totalitate. Lift service are în gestiune 2395 de lifturi. În fondul locativ municipal sunt 1174 de ascensoare, dintre care, dacă să le luăm pe cele cu termenul de exploatare de 25 de ani și mai mult, sunt 1149 de ascensoare. Adică aproximativ 99 la sută dintre ascensoare au termenul de exploatare depășit”, a subliniat Stanciu.

Potrivit lui Stanciu, din 2009 și până în prezent, Consiliul Municipal Chișinău a alocat 32 de milioane de lei în acest scop. Acești bani au fost cheltuiți pentru a schimba 25 de lifturi, iar alte 46 au fost modernizate. Pentru a schimba un ascensor la un bloc cu 9 etaje este nevoie de aproximativ 700 de mii de lei. În bugetul pentru anul 2018 au fost planificate 9 milioane și jumătate de lei, ceea ce ajunge pentru schimbarea a 7-8 ascensoare.

Silvia Radu le-a cerut celor de la Lift Service să prezinte numărul exact de lifturi care au fost exploatate mai mult de 43 de ani și care trebuie schimbate în primul rând. Ea este sigură că aleșii locali vor aloca suma necesară.

”Aceste ascensoare trebuie schimbate anul viitor, indiferent care vor fi costurile. Dacă noi o să le explicăm consilierilor că viața locatarilor care folosesc aceste lifturi este pusă în pericol Eu nu cred că ei vor fi contra schimbării acestor ascensoare. Nu cred că cineva ar putea să nu fie de acord să schimbăm ascensoarele care au peste 43 de ani”, a punctat Silvia Radu.

Fluxul de știri
0