Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mâncarea ce te poate îmbolnăvi. Cum să te fereşti de paraziţii din alimente

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaРабота гипермаркета "Лента" в Новосибирске
Работа гипермаркета Лента в Новосибирске - Sputnik Moldova
Abonare
Tot mai mulţi oameni preferă să consume o cantitate mai mare de legume şi fructe, acestea fiind mai sănătoase. Totuşi, trebuie avut grijă, deoarece chiar şi în cele mai proaspete produse se pot afla paraziţi. Ce trebuie să facem pentru a ne feri de ei

CHIŞINĂU, 11 dec — Sputnik. Având în vedere că produsele proaspete, inclusiv fructele şi legumele, se pot contamina cu bacteria Listeria, acestea trebuie spălate temeinic şi apoi depozitate la frigider la temperaturi mai mici de 4 grade, scrie sfatulparintilor.ro.

Bacteria poate ajunge şi în laptele proaspăt, iaurt sau brânza Brie sau feta, dar şi în mezeluri. Ea este distrusă prin pasteurizarea laptelui şi prin fierbere. Suprafeţele sau obiectele care au fost atinse de alimentele proaspete nespălate trebuie, de asemenea, curăţate bine.

English breakfast - Sputnik Moldova
Pericolele ascunse în cinci alimente consumate zilnic

Infestarea cu această bacterie se manifestă prin febră, dureri musculare, crampe sau diaree.

O altă bacterie, care contaminează mai ales păsările şi ouăle acestora, este salmonela. Pentru a evita infestarea, fierbeţi ouăle tari, gătiţi pasărea (sau alte tipuri de carne) la temperaturi ridicate, de peste 74 de grade Celsius, spălaţi-vă temeinic pe mâini şi curăţaţi vasele şi ustensilele utilizate la gătit. Bacteria mai poate fi găsită și pe roșii, ardei iuți, salată verde și papaya, precum şi în alimentele procesate precum chipsuri, supe, unt de arahide, chiar si alimentele congelate, sau în alte tipuri de carne. Simptomele unei infecţii sunt crampe stomacale, febra, diaree, la 12 până la 72 de ore de la infestare.

De asemenea, trebuie să luăm măsuri pentru a ne feri şi de parazitul E. Coli, care trăiește în intestinele vitelor și poate contamina carnea în timpul tăierii și tranșării animalului. Dar şi fructele şi legumele proaspete, alături de lapte, pot fi contaminate. Însă prin gătirea cărnii la peste 74 de grade Celsius şi prin pasteurizarea laptelui şi sucului de fructe, bacteria este ucisă. Infectarea se manifestă prin crampe abdominale severe, diaree și vomă abundentă.

Lapte - Sputnik Moldova
De ce laptele este mai sănătos decât apa când ne este sete

O toxiinfecție alimentară gravă este şi cea provocată de toxina bacilului botulinic, care poate apărea în alimentele conservate. Este vorba în special de conserve preparate în casă, precum slănină, peşte afumat/sărat, carne în untură. Dar chiar şi mierea poate fi contaminată. Nu daţi miere unui copil sub 12 luni şi nu consumați alimente conservate în cazul în care recipientul este bombat sau produsele alimentare au un miros rânced. Alimentele trebuie preparate la 120 grade Celsius timp de 30 de minute. Simptomele infectării cu acest parazit sunt dificultate la înghiţire sau la vorbire, vedere dublă, probleme ale respiraţiei, vomă, ameţeli şi crampe abdominale, paralizie.

Fluxul de știri
0