Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ștrandul Bivol, imagini din alt secol: Chișinăul mai pierde un monument istoric

© Photo : oldchisinau.comБассейн Локомотив, Кишинев. 60-е годы ХХ века.
Бассейн Локомотив, Кишинев. 60-е годы ХХ века. - Sputnik Moldova
Abonare
Nenumărate taine istorice sunt legate de cea mai mare și cunoscută piscină cu apă sulfuroasă (burcută) din Moldova.

CHIȘINĂU, 10 dec — Sputnik. Orice chișinăuian a auzit de piscina „Locomotiv". Generații întregi de locuitori ai Capitalei și-au petrecut aici serile călduroase de vară, au legat cunoștințe, s-au îndrăgostit, au învățat să înoate și au încerce pe ascuns gustul portveinului. Piscina a supraviețuit prăbușirii URSS și, timp de peste douăzeci de ani, a continuat să bucure oamenii, deja în perioada independenței. Mai târziu și-a schimbat denumirea oficială pe o alta modernă, englezească, și-a modernizat un pic designul și infrastructura. Cu părere de rău însă, al treilea an consecutiv piscina rămâne închisă. Administrația le recomandă (prin intermediul internetului) celor care se interesează de cauzele acestei situații să se adreseze la Guvern, deoarece statul este proprietarul bazinului.

Puțini sunt cei care știu că piscina a fost amenajată în anii 1933 — 1934 de către antreprenorul Nicolai Bivol, absolvent al universității din Derpt (astăzi Tartu, Estonia), și care a fost primarul Chișinăului la mijlocul anilor `20 ai secolului trecut. Ștrandul se numea Bivol, chiar și în perioada sovietică, până prin anii `50.

© Photo : oldchisinau.comNicolai Bivol, primarul Chișinăului în anii 20 ai secolului XX
Николай Бивол, примар Кишинева в 20-е годы ХХ века - Sputnik Moldova
Nicolai Bivol, primarul Chișinăului în anii 20 ai secolului XX

Din amintirile Irinei Cantacuzino (1915 — 2007), exponent al neamului Cantacuzinilor: „Apa era pompată de la mare adâncime și era tot timpul schimbată. Malurile erau acoperite cu nisip, plaja era dotată cu cabine pentru schimbat, exista și un bufet. Întreg Chișinăul mergea acolo. Mai ales tinerii îndrăgiseră acest ștrand. Se întâmplau și cazuri de înec, pentru că o parte a piscinei era mai adâncă. Îmi amintesc un caz: un student-sportiv, D. Ivanțes, a pus pariu că va sta o oră sub jetul de apă care țâșnea întruna, alimentând piscina. Tânărul a câștigat pariul, însă, la câteva zile s-a stins din cauza unei angine severe provocată de hipotermie".

În anul 1940, după intrarea trupelor sovietice în Chișinău, în fața plajei de la ștrandul Bivol a fost instalată statuia lui Stalin care, un an și ceva mai târziu, a fost aruncată în aer.

© Photo : oldchisinau.comȘtrandul Bivol, Chișinău, 1941
Штранд Бивола, Кишинев. 1941 год. - Sputnik Moldova
Ștrandul Bivol, Chișinău, 1941

Soarta lui Nicolai Bivol a fost una tragică, deși caracteristică pentru clasa întreprinzătorilor din acele vremuri. În anul 1940 a fost arestat de către autoritățile sovietice și ținut 5 luni în închisoarea din Chișinău. La începutul războiului, a fost fie că evacuat, fie că deportat în Uzbekistan, unde a și murit la munci grele în împrejurimile orașului Tașkent.

După război, alături de ștrandul Bivol a fost construită o piscină pentru sport și alte instalații pentru practicarea sportului. Mai bine de o jumătate de secol, acest loc de agrement, fondat de Bivol, i-a adunat și i-a bucurat pe chișinăuieni.

© Photo : oldchisinau.comPiscina Locomotiv, Chișinău, anii 60 ai secolului XX
Бассейн Локомотив, Кишинев. 60-е годы ХХ века. - Sputnik Moldova
Piscina Locomotiv, Chișinău, anii 60 ai secolului XX

Nu se știe ce soartă va avea în continuare ștrandului Bivol. Va fi trist de tot dacă pe locul acestei construcții istorice se va înălța o nouă clădire modernă sau va apărea o stație de alimentare auto.

În articol au fost folosite fotografii și informații de pe portalul oldchisinau.com.

Fluxul de știri
0