Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Experţii schimbă placa: Locuinţele se vor scumpi în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariЖилой дом
Жилой дом - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Chiar dacă specialiştii au avertizat în ultima perioadă că piaţa imobiliară din Republicii Moldova se prăbuşeşte, unii economişti afirmă tocmai contrariul şi anticipează o creştere a cererii de locuinţe

CHIŞINĂU, 10 dec — Sputnik. Există indicii că cererea pe piaţa imobiliară va fi în creştere anul viitor. De această părere este expertul în economie Veaceslav Ioniţă.

Principalul element care va influenţa situaţia în acest domeniu este creşterea transferurilor de peste hotare efectuate de imigranţii moldoveni. Volumul acestora, în opinia analistului, ar putea depăşi către sfârşitul anului 2017 suma de 1 miliard 270 de milioane de dolari.

„Se observă o restabilire lentă a volumului transferurilor băneşti de peste hotare, după criza îndelungată şi profundă care a durat doi ani. Conform totalurilor pentru 2017, vom avea o creştere de 90 de milioane de dolar — asta constituie ceva mai puţin de 10%. Eu numesc acest lucru restabilire lentă", a declarat interlocutorul în studioul radio Sputnik Moldova.

Creşterea transferurilor băneşti de peste hotare indică indirect asupra creşterii cererii pe piaţa de locuinţe, pentru că, în bună parte, banii veniţi din afara ţării sunt cheltuiţi pentru procurarea apartamentelor, potrivit lui Ioniţă.

„Pentru ce trimit oamenii bani de peste hotare? În primul rând pentru cheltuielile curente, în al doilea rând, pentru instruirea copiilor şi ultima — pentru a-i investi. În principal, este vorba de imobile", a subliniat economistul.

Жилой квартал - Sputnik Moldova
Piaţa imobiliară se prăbuşeşte? De ce se ieftinesc apartamentele în Capitală

În 2017, piaţa imobiliară a fost în declin, spune Ioniţă. În condiţii de incertitudine, oamenii au amânat procurarea unei locuinţe, însă construcţia acestora a continuat. Anul acesta va fi dat în folosinţă un număr record de metri pătraţi de locuinţă. Iar oamenii vor căuta iarăşi s-şi procure un apartament nou construit.

„Iniţial, pronosticul meu a fost de 8000 de apartamente, însă potrivit datelor de ultimă oră cred că vor fi date în folosinţă mult mai multe case şi apartamente. Este un record pentru toţi cei 26 de ani de independenţi şi acest lucru are legătură într-o anumită măsură cu creşterea lentă dar constantă a transferurilor băneşti", a conchis interlocutorul.

Oamenii visează şi speră că stabilitatea va reveni în Moldova, asigură economistul.

Fluxul de știri
0