Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Ce salariu trebuie să aibă un tânăr pentru a participa la programul ”Prima Casă”

Abonare
Jurnalista Maria Dimineț a discutat despre programul "Prima Casă" cu deputatul Corneliu Padnevici și viceministrul Finanțelor Iuri Cicibaba, în studioul Radio Sputnik Moldova

Cetățenii Republicii Moldova, care au împlinit vârsta de 18 ani și câștigă oficial  minimum 6300 de lei lunar, pot depune actele pentru programul pentru "Prima Casă". Cei cu venituri mai mici trebuie însă să demonstreze că părinții vor contribui la rambursarea creditului ipotecar solicitat în cadrul acestui program.

Cu un salariu de 6300 de lei, o persoană poate cumpăra în cadrul programului "Prima Casă" o locuință care costă 20 de mii de euro. În acest caz, beneficiarul creditului ipotecar va trebui să ramburseze băncii, lunar, 3142 de lei.

"Cetățenii Republicii Moldova, care au venituri declarate și care dețin 10% din costul locuinței, pot aplica pentru "Prima Casă". Cei interesați vin la bancă. Banca verifică  dacă sunt eligibili și dacă veniturile le permit să ramburseze împrumutul. Va fi luat în considerare și venitul rudelor de gradul întâi, adică părinți. Deoarece un tânăr, care abia s-a angajat în câmpul muncii, are un salariu de 3000- 5000 de lei. Evident, în aceste condiții, nu are posibilitatea să acopere rata lunară. În schimb părinții ar putea să-i ofere suportul financiar necesar", a declarat în cadrul studioului Radio Sputnik Moldova Iurii Cicibaba, viceministrul Finanțelor.

Disponibilitatea părinților de a-și susține financiar copiii, în cadrul programului "Prima Casă", trebuie confirmată.

"Tinerii care vor benefica de suportul părinților trebuie să demonstreze că aceștia au un loc de muncă și au venituri oficiale. În acest scop, va fi suficientă o confirmare din partea angajatorului, un extras din contractul de muncă", a explicat în interviul realizat în studioul Sputnik Moldova deputatul Corneliu Padnevici.

Programul "Prima Casă" a fost votat de Parlament în prima lectură. Acesta va fi implementat la nivel național la începutul anului 2018.  

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0