CHIŞINĂU, 9 dec — Sputnik. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituţionale prevederile din Codul muncii potrivit cărora salariaţii, membri de sindicat, nu pot fi concediaţi fără acordul prealabil al organului sindical din unitate.
Înalta curte a fost solicitată să se pronunţe de către reprezentantul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Autorul sesizării a susținut că norma contestată aduce atingere dreptului de proprietate al angajatorului, contrar articolului 46 din Constituţie.
Astfel la 8 decembrie 2017, Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din articolul 87 din Codul muncii.
Curtea a subliniat că rolul organului sindical la încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului reprezintă o garanţie pentru salariat, care se află în relaţii de subordonare faţă de angajator şi necesită o protecţie specială pentru a evita concedierea abuzivă.
În acelaşi timp, Curtea a remarcat că, potrivit normelor contestate, acordul organului sindical constituia o condiţie obligatorie la concedierea salariatului. Corelativ, simpla constatare a lipsei acestui acord putea servi drept temei pentru restabilirea automată în funcție a salariatului de către instanța de judecată.
În acest context, Curtea a constatat că obligativitatea acordului organului sindical și restabilirea automată în funcție în cazul lipsei acestui acord echivalează cu un drept de veto la concedierea salariaților.
Astfel, Curtea a menţionat că protecţia salariaţilor nu poate fi asigurată prin neglijarea totală a intereselor angajatorului care, în limitele stabilite de lege, trebuie să dispună de autonomie în organizarea şi funcţionarea propriei instituţii.
Prin urmare, Curtea a reţinut că dreptul de veto al organelor sindicale este neproporțional scopului legitim de protecție a drepturilor salariaților în raport cu drepturile angajatorului în procesul de organizare a funcționării unității.
Totodată, Curtea a reţinut că, pentru apărarea drepturilor şi intereselor ocrotite de lege, în cazul unei concedieri abuzive, salariatul este în drept să formuleze o acţiune în justiţie. Astfel, în situația în care instanța de judecată va constata ilegalitatea concedierii, aceasta poate dispune restabilirea în funcție și repararea prejudiciului cauzat pentru întreaga perioadă de absenţă forţată de la muncă.
Pornind de la argumentele invocate, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a declarat neconstituțională teza întâi „Concedierea salariaţilor membri de sindicat în cazurile stipulate la art.86 alin.(1) lit. c), e) şi g) poate avea loc doar cu acordul preliminar scris al organului (organizatorului) sindical din unitate." de la articolul 87 alineatul (1) din Codul muncii 154-XV din 28 martie 2003, în redacţia anterioară Legii nr. 188 din 21 septembrie 2017.
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.