Cine și când a expediat primul mesaj SMS: Care au fost primele cuvinte

© RIA Novosti / Alexei Nikolskiy / Accesați arhiva multimediaСотовые телефоны
Сотовые телефоны - Sputnik Moldova
Abonare
Până nu demult, mesajele scurte SMS au fost singura modalitate de comunicare de tip text realizată prin intermediul telefoanelor mobile

CHIȘINĂU, 9 dec — Sputnik. Majoritatea dintre noi au expediat, măcar o dată în viață, un SMS prietenilor, colegilor sau celor dragi.

În 1992, pe 3 decembrie, a fost trimis primul mesaj scurt de tip SMS. Inginerul Neil Papworth a expediat în limba engleză, prin intermediul SMS, mesajul „Crăciun Fericit" fostului director Vodafone Richard Jarvis. Important este că mesajul scurt a fost transmis de la computer și nu de la un telefon mobil, dar oricum acest eveniment a avut un impact global asupra modalităților de comunicare între oameni.

Телефоны, telefon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un moldovean vorbește la telefonul fix maximum 3 ore pe lună

La moment însă, odată cu apariția aplicațiilor de chat și VoIP, mesajele scurte SMS sunt expediate tot mai rar. Majoritatea conversațiilor de tip text sunt purtate prin intermediul Viber, Facebook Messenger, WhatApp, Instagram și alte aplicații, atât de pe telefoanele mobile, cât și de pe computer sau tabletă.

Mulți preferă să tasteze texte și să nu mai vorbească la telefon. În 2006, numai pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, au fost expediate 12,5 miliarde de mesaje doar într-o singură lună. Datele pentru 2007 arată o creștere până la 45 de miliarde într-o lună. În luna iunie 2017, peste 781 de miliarde de mesaje SMS au fost expediate în diferite formate.

Pentru mesajele scurte de tip SMS, au venit vremuri grele. Competiția cu serviciile gen WhatApp prin care se transmit peste 55 de miliarde de mesaje pe zi, creează premise pentru dispariția formatului de comunicare prin SMS-uri. Însă, atâta timp cât mai există zone unde nu găsim internet, mesajele scurte SMS vor mai trăi.

Fluxul de știri
0