Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un moldovean vorbește la telefonul fix maximum 3 ore pe lună

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaТелефоны, telefon
Телефоны, telefon - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii ANRCETI explică scăderea veniturilor pe piața de telefonie fixă prin schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de telefonie

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Datele statistice despre evoluția pieței serviciilor de telefonie fixă în nouă luni ale anului 2017, agregate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), arată că în acest răstimp traficul de voce generat de utilizatorii de telefonie fixă a scăzut cu 13 la sută. 

În medie, un utilizator a vorbit lunar la telefonul fix două ore și 59 de minute, cu 9,6 la sută mai puțin decât în perioada ianuarie – septembrie 2016, un apel având o durată medie de 2,3 minute. 

Credit rating agency Standard & Poor's (S&P) has announced it could downgrade Russia's sovereign debt status - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Portabilitatea numerelor de telefon, populară în RM

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de către furnizorii de servicii de telefonie fixă, în perioada de raportare au fost înregistrate scăderi atât a numărului de abonați, cât și a veniturilor obținute de furnizorii de pe această piață. Numărul abonaților s-a micșorat, față de finalul anului 2016, cu mai bine de 19,5 mii  și a însumat peste 1 mil. 151,7 mii. 

Urmare a diminuării numărului de abonați și a traficului de voce volumul total al veniturilor de pe piața de telefonie fixă a scăzut, față de nouă luni ale anului 2016, cu mai bine de 21 la sută și a alcătuit peste 530,7 milioane de lei. În același timp, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) s-a redus cu 18,8%, până la valoarea de 50,7 lei.

Specialiștii ANRCETI explică scăderea veniturilor pe piața de telefonie fixă prin schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor: de la telefonia fixă la telefonia mobilă și la serviciile alternative de comunicare prin Internet care sunt mai atractive și mai avantajoase pentru utilizatori.

Conform situației din 30 septembrie 2017, pe piața serviciilor de telefonie fixă activau 21 de furnizori. Cea mai mare cotă de piață, în funcție de venituri, – de 96% – era deținută de SA ”Moldtelecom”.

Fluxul de știri
0