CHIȘINĂU, 8 dec — Sputnik. Confederația Națională Sindicatelor din Moldova (CNSM) nu va susține inițiativa excluderii zilelor de 8 martie și 1 mai din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare.
O inițiativă în acest sens se conține într-un proiect de lege elaborat de Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, privind modificarea articolul din Codul Muncii care stipulează zilele de sărbătoare și odihnă în Republica Moldova. Proiectul prevede totodată instituirea unei vacanțe de Anul Nou în perioada 31 decembrie — 2 ianuarie.
Deși în nota informativă a proiectului se spune că modificările au fost propuse în urma discuțiilor în grupul de lucru tripartit, din componența căruia au făcut parte reprezentanți ai Ministerului de resort, ai Confederației Naționale a Sindicatelor și ai Confederației Naționale a Patronatului, CNSM afirmă că, oficial, nu a primit nici o propunere privind modificarea articolului 111 al Codului Muncii al Republicii Moldova.
"Confederația Națională Sindicatelor din Moldova nu va susține ideea creșterii numărului de zile de odihnă de iarnă pe seama renunțării la zilele nelucrătoare de 8 martie și 1 mai", precizează CNSM într-un comunicat.
Sindicatele specifică totodată că mediul de afaceri nu s-a împotrivit micșorării numărului zilelor de sărbătoare nelucrătoare, doar că a insistat pentru reglementarea mai concretă, clară a zilelor de odihnă, a regulilor de modificare ale acestora.
Președintele CNSM, Oleg Budza, a declarat că în cadrul grupului de lucru tripartit, din componența căruia face parte și reprezentantul CNSM, au fost avansate două propuneri de a mări durata minivacanței de iarnă pentru lucrători: fie din contul hramului localității, fie de-a renunța la zilele nelucrătoare de 7 și 8 ianuarie, când se sărbătorește Crăciunul pe stilul vechi.
"Niciodată nu s-a discutat despre mărirea minivacanței de iarnă pentru angajații din RM din contul zilelor de 8 martie și 1 mai", a punctat CNSM.