Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Angajații din Moldova ar putea avea mai puține zile de odihnă

© Sputnik / Miroslav RotariДождь
Дождь - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul zilelor de sărbătoare nelucrătoare pentru angajații din Republica Moldova s-ar putea micșora.

CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. Numărul zilelor de odihnă oferite angajaților din Republica Moldova din contul zilelor de sărbătoare ar putea fi redus. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de lege prin care se modifică articolul din Codul Muncii care stipulează zilele de sărbătoare și odihnă în Republica Moldova. 

Turcia - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine are cel mai lung concediu de odihnă în Republica Moldova

În articolul 111 din Codul muncii sunt enumerate zilele de sărbătoare nelucrătoare. Ținând cont de necesitatea armonizării intereselor partenerilor sociali, ministerul a inițiat procedura de revizuire a listei zilelor de sărbătoare nelucrătoare, reglementate de articolul 111 din Codul muncii.

Ca urmare a discuțiilor în grupul de lucru tripartit, din componența căruia au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai Confederației Naționale a Sindicatelor și ai Confederației Naționale a Patronatului, se propune modificarea articolului 111, prin excluderea din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare a zilelor de 8 martie și 1 mai.

”Analizând situația cu zilele de sărbătoare nelucrătoare din statele vecine și din Uniunea Europeană constatăm că, ziua de 8 martie este declarată zi de sărbătoare nelucrătoare doar în țările din fosta Uniune Sovietică. Nici o țară din Uniunea Europeană nu are o asemenea sărbătoare ca zi nelucrătoare. Ca urmare a discuțiilor în grupul de lucru s-a propus ca, în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zile de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova, ziua de 1 mai să fie inclusă la categoria zilelor de sărbătoare, fără a fi declarată zi de odihnă”, precizează autorii proiectului.

Proiectul de lege urmează să fie avizat de Guvern, votat de Parlament și promulgat de șeful statului. 

© SputnikCalendarul sărbătorilor legale și a zilelor libere în Moldova, 2018
Calendarul sărbătorilor legale și a zilelor libere în Moldova, 2018 - Sputnik Moldova
Calendarul sărbătorilor legale și a zilelor libere în Moldova, 2018
Fluxul de știri
0