Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

În Capitală, problema alimentației publice a copiilor rămâne nerezolvată

© Sputnik / Miroslav RotariCarolina Chirilescu și Veronica Solomițchi
Carolina Chirilescu și Veronica Solomițchi - Sputnik Moldova
Abonare
La un an de la scandalul alimentelor necalitative din cantinele școlilor și grădinițelor Capitalei, această problemă rămâne nerezolvată. Asta este constatarea făcută de șefa Direcției Educație a sectorului Buiucani, Veronica Solomițchi, dar și de Carolina Chirilescu, care este membru al Asociației „Părinți Responsabili".
Problema alimentației copiilor din Chișinău rămâne nerezolvată

Acum un an, Republica Moldova a fost zguduită de un caz grav de corupție. Mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Chișinău au fost reținuți pentru că ar fi participat la trucarea licitațiilor privind procurarea alimentelor pentru copiii din școli și grădinițe. În consecință, s-a dovedit că micuții erau hrăniți cu produse alimentare alterate. Acest lucru a fost demonstrat și în urma interceptărilor telefonice care au fost făcute publice de Centrul Național Anticorupție.

Invitatele din studioul Sputnik Moldova au spus că până acum această problemă nu a fost soluționată.

Șefa Direcției Educație a sectorului Buiucani din Capitală, Veronica Solomețchi, a menționat că acei agenți economici care au livrat în 2016 produse alimentare instituțiilor de învățământ școlar, dar și preșcolar din Chișinău, mai furnizează și astăzi aceste alimente. Potrivit ei, asta se datorează faptului că legislația din acest domeniu are multe lacune, iar includerea acelor agenți economici în lista neagră este o procedură anevoioasă. Aceasta a mai declarat, în cadrul emisiunii din studioul Sputnik Moldova, că, în ultima perioadă, autoritățile verifică mult mai minuțios achiziționarea alimentelor de la companiile ce alimentează școlile și grădinițele. Astfel, tot mai multe produse, care nu corespund normelor alimentare, sunt returnate.

De cealaltă parte, Carolina Chirilescu, care este membru și fondator al "Asociației Părinți Responsabili", a spus că de alimentele ce ajung pe masa copiilor ar trebui să se ocupe și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Acesta a menționat că pe parcursul ultimului an a expediat multe petiții la adresa acestei instituții, de la care nu a obținut nici un răspuns. Mai mult, ea spune că este în contact cu foarte mulți părinți care se plâng și în continuare de faptul că produsele care ajung pe mesele copiilor nu ar fi comestibile.

În cadrul emisiunii s-a discutat și despre colectarea banilor în școli și grădinițe, prin intermediul așa-ziselor fonduri de clasă sau de grupă. În acest context, Veronica Solomețchi a menționat că aceste practici sunt ilegale, dacă fundațiile de colectare a banilor nu au fost înregistrate la Ministerul Justiției. Aceasta a mai precizat că în sectorul Buiucani al Capitalei există doar două fundații autorizare. Iar Carolina Chirilescu a precizat că foarte mulți educatori, dar și directori ai instituțiilor de învățământ intimidează pe copiii ai căror părinți refuză să dea bani.

Mai multe detalii la aceste teme, ascultați în interviul de mai sus.

Autor: Vasile Dosca

Fluxul de știri
0