Продолжается реконструкция Большого Каменного моста - Sputnik Moldova
Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Campionatul Mondial de Fotbal 2018: Simboluri care merită văzute

© Sputnik / Anton Denisov / Trecere la banca de fotografii2018 FIFA World Cup official logo
2018 FIFA World Cup official logo - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Pregătirile pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018 sunt în plină desfășurare în Rusia, țară care își așteaptă cu nerăbdare oaspeții și deja a creat simbolurile inerente unui eveniment de asemenea anvergură: de la mascote drăguțe la monede din metale prețioase

CHIȘINĂU, 2 dec- Sputnik. A mai rămas puțin timp până la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, găzduit de Federația Rusă. Infrastructura hotelieră, transportul, turismul, securitatea — nimic nu este neglijat în Rusia pentru a le asigura fanilor fotbalului un memorabil sejur, pe parcursul verii viitoare. Și pentru ca impresiile să fie cât mai variate și colorate, se face uz de toate resursele: imaginea trofeului în joc, logoul, mascota, chipuri ale legendelor fotbalului etc.

Măria Sa, Cupa

Trofeul din aur pur are o bază de 13 cm cu două fragmente de malachit incorporate în ea. Compoziția reprezintă doi fotbaliști care, inspirați de victorie, ridică Globul pământesc. Pe postament sunt gravate denumirile țărilor învingătoare în cele 20 de ediții precedente.

© Sputnik / Alexey Malgavko / Trecere la banca de fotografiiCupa Mondialului 2018
Cupa Mondialului 2018 - Sputnik Moldova
Cupa Mondialului 2018

Președintele Rusiei Vladimir Putin a făcut foarte mult pentru ca țara sa să obțină dreptul de organizare a Mondialului 2018.

El va participa, în seara acestei zile, și la ceremonia tragerii la sorți în vederea turneului final.

© Sputnik / Michael Klimentyev / Trecere la banca de fotografiiV. Putin, stadionul ”Lujniki”
V. Putin, stadionul ”Lujniki” - Sputnik Moldova
V. Putin, stadionul ”Lujniki”

Un logou «inspirat de sufletul rus»

Concepția acestei imagini-simbol "se sprijină pe linia de siluetă, cunoscută de mic și mare, a trofeului competiției, în timp ce folosirea roșului, auriului și negrului sau albastrului în paleta sa coloristică este inspirată din tehnicile ancestrale ale artei naționale, începând cu primile mostre de icoane".

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Trecere la banca de fotografiiLogoul Mondialului 2018
Logoul Mondialului 2018 - Sputnik Moldova
Logoul Mondialului 2018

Logoul a fost prezentat oficial în 28 octombrie 2014 la bordul Stației spațiale internaționale de cosmonauții Elena Serova, Aleksandr Samokoutiaev și Maxie Souraev.

O mascotă «imposibil de drăguță»

Emblematică pentru Mondialul din Rusia va fi imaginea unui pui de lup, pe numele lui Zabivaka, cea ce s-ar putea traduce în egală măsură ca "șuteurul" și "bătăiosul". Creatoarea lui este Ekaterina Bocșarova, o studentă originară din orașul siberian Tomsk.

© Sputnik / Grigori Syssoyev / Trecere la banca de fotografiiMascota Mondialului 2018
Mascota Mondialului 2018 - Sputnik Moldova
Mascota Mondialului 2018

«Pantera neagră» în prim plan

În afișul oficial al ediției de Campionat mondial, pictorul rus Igor Gurovici a pus accentul pe imaginea legendei fotbalului mondial, portarului Lev Iașin care a participat la patru turnee finale și este unicul goalkeeper distins cu Balonul de aur.

El era inconfundabil prin maniera sa de joc, dar și prin ținuta în negru complet și cu faimosul lui chipiu în cap.

Monede din metale prețioase

Banca centrală a Rusiei a emis patru piese comemorative în argint cu valoare nominală de 3 ruble și o piesă din aliaj neprețios cu nominalul de 25 de ruble. Pe avers pot fi văzute faze de joc și vederi ale orașelor unde sunt programate partidele turneului.

​Mondialul 2018 se va desfășura între 14 iunie și 15 iulie pe 12 stadioane din 11 orașe ale Rusiei: Moscova, Kaliningrad, Sankt Petersburg, Volgograd, Kazani, Nijni Novgorod, Samara, Saransk, Rostov-pe-Don, Soci și Ekaterinburg.

Însfârșit, balonul Telstar 18

Este deja o tradiție ca Adidas, renumitul producător de echipament sportiv, să elaboreze un model special pentru faza finală.

​De la primul Telstar (abreviere de la "star de televiziune") și până la cel de față, toate sunt realizate în astfel de culori și linii ca să fie cât mai vizibile pentru telespectatori pe micile ecrane.

Fluxul de știri
0