Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Hrusciovka - cât sunt de periculoase și când vor fi demolate

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaDemplarea clădirilor de locuit cu 5 etaje de tip Hrusciovka în Moscova
Demplarea clădirilor de locuit cu 5 etaje de tip Hrusciovka în Moscova - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Blocurile de locuit cu 5 etaje, cunoscute mai ales ca Hrusciovka, au fost construite în anii 60-70' ca soluție temporară, iar siguranța acestora nu a fost verificată niciodată la Chișinău printr-o expertiză temeinică; iată, însă, că la Moscova aceste clădiri vor fi demolate până la ultima.

CHIȘINĂU, 22 feb — Sputnik. Până în anul 2018, autoritățile de la Moscova își propun să demoleze toate blocurile locative de tipul Hrusciovka, pentru că sunt considerate periculoase și neconfortabile, în timp ce la Chișinău, unde există o activitatea seismică mult mai intensă, autoritățile nici măcar nu pun în discuție această problemă gravă.

дом - Sputnik Moldova
Societate
În RM, proprietarii de apartamente din blocurile locative vor putea fi amendați

Marți, Vladimir Putin a discutat cu primarul Moscovei Serghei Sobianin. Edilul l-a informat pe șeful statului rus despre modul în care autoritățile pun în aplicare planul de demolare a tuturor clădirilor de acest tip din capitală, iar Putin a subliniat că cea mai corectă soluție ar fi construcția spațiilor locative de tip nou.

Primăria Moscovei are și un plan bine pus la punct de mutare a locatarilor în case noi.

Acum câțiva ani, fostul consilier din Consiliul Municipal Chișinău, Valerii Pavlov, spunea că a încercat să introducă problema acestor blocuri locative pe agenda administrației capitalei. El a atenționat în repetate rânduri asupra problemei rezistenței seismice a acestor construcții.

Apartamente - Sputnik Moldova
Societate
În capitala Moldovei ar putea crește tarifele la deservirea blocurilor

Însă totul s-a rezumat la discuții.

Pavlov a menționat că în anii 60 — 70 ai secolului trecut construcția clădirilor de tip Hrusciovka a fost o soluție temporară la problema nevoii acute de apartamente.

„Lucrările decurgeau rapid, cu o anumită marjă de siguranță, însă fără a lua în calcul activitatea seismică, pentru că aceste construcții trebuiau să coste puțin, iar în acele elemente prefabricate nu se putea mult metal", a menționat fostul consilier.

El susține că după ce Republica Moldova a devenit stat independent, au fost alocați bani pentru expertizarea nivelului de siguranță al clădirilor respective din Chișinău.

„Timpul trecea, se dădeau niște bani, însă pe culoare și nimeni nu știa, în final, unde-s banii", a spus Pavlov.

El a mai subliniat că nu-și face vreo iluzie că Chirtoacă înțelege cel puțin cât este de gravă această problemă.

„Având în vedere nivelul lui de educație și competență, de care a tot dat dovadă la Primărie, nu are rost să discuți cu el acest subiect, pur și simplu, nu ai cu cine", a conchis fostul consilier.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0