Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Schimbări demografice: Populația musulmană din Europa se va tripla până în 2050

CC0 / Pixabay / Map of Europe
Map of Europe - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul populației musulmane din Europa va creşte considerabil, chiar în cazul în care procesul de imigrație a acestora va înceta definitiv, arată un studiu recent. Document estimează de asemenea care va fi numărul musulmanilor în Europa către anul 2050, în cazul în care imigraţia va rămâne la fel de mare.

CHIȘINĂU, 1 dec — Sputnik. Imigrația sporită va face ca în Europa să ajungă să locuiască aproximativ 76 de milioane de musulmani până în 2050.

Studiul, realizat de Centrul de Cercetare Pew, intitulat „Populația musulmană este în creștere în Europa", analizează viitorul celor 25,8 milioane de musulmani care locuiesc în prezent în țările europene.

Toate cele trei scenarii — imigraţie zero, moderată și foarte ridicată — luate în considerare de cercetători, au generat un rezultat provocator: numărul musulmanilor din Europa va crește oricum, deoarece aceştia sunt mai tineri și „în cazul lor, fertilitatea este mai mare decât în cazul altor europeni, reflectând un model global".

În primul scenariu („imigrație zero"), populația musulmană din Europa tot va creşte, de la nivelul actual de 4,9%, la 7,4% (aproximativ 36 de milioane) până în anul 2050, chiar dacă „imigraţia tuturor (musulmanilor) în Europa ar înceta imediat şi permanent".

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova se află în pragul unei catastrofe demografice

În al doilea scenariu (imigrație „medie") se presupune că fluxurile de refugiați încetează, dar imigranții „obișnuiți" continuă să vină din alte motive decât fuga din calea războaielor și instabilității. În aceste condiții, musulmanii ar putea ajunge să reprezinte 11,2% (59 de milioane) din populația Europei în 2050.

Al treilea scenariu (imigrație „foarte ridicată"), în care afluxul mare de imigranți predominant musulmani care s-a înregistrat între 2014 și 2016 continuă pe o perioadă nedeterminată, este mult mai pesimist. În acest caz, musulmanii ar putea ajunge să constituie 14% (75 milioane) din populația Europei până în 2050, ceea ce înseamnă un număr aproape triplu față de cifra actuală.

Dacă se va întâmpla acest lucru, este de aşteptat ca mai multe țări europene importante să suporte cea mai mare parte a poverii. În Suedia, aproape o treime din populație (4,5 milioane sau 30%) va fi musulmană, în timp ce în Austria și Germania musulmanii vor reprezenta până la 19% din populație.

De asemenea, dacă imigrația foarte ridicată va continua până în 2050, populaţia musulmană din Marea Britanie va crește la 17,2%, cea din Finlanda la 15%, iar cea din Norvegia la 17%.

​„În timp ce se aşteaptă ca populația musulmană din Europa să crească, în toate cele trei scenarii — și să ajungă la un număr mai mult decât dublu în scenariile privind imigrația medie și cea foarte ridicată —, pe de altă parte, se estimează că numărul total al europenilor non-musulmani va scădea în fiecare scenariu", se precizează în Raportul Pew.

​Sondajele realizate anterior arată că majoritatea europenilor sunt îngrijoraţi de imigrația musulmanilor. În luna august a acestui an, Fundația germană Bertelsmann a constatat că fiecare al cincilea cetățean european nu dorește să aibă ca vecini musulmani. De asemenea, un alt studiu efectuat în februarie de institutul britanic de cercetări Chatham House a dezvăluit că o medie de 55% din populația din 10 țări europene „au fost de acord că toate noile fluxuri de imigranţi din majoritatea țărilor musulmane ar trebui oprite".

Fluxul de știri
0