(VIDEO) Călugărul şi demonul - un film despre ispită și lupta pentru virtute

© Photo : Кинокомпания "ПрофиСинема"Монах и бес, Călugărul și demonul
Монах и бес, Călugărul și demonul - Sputnik Moldova
Abonare
"Cine fuge de ispite, fuge de virtute" spune Sfântul Isaac Sirul. Vă invităm să urmăriți filmul ”Călugărul și demonul” în care eroul principal este ispitit de diavol în timp ce își face rugăciunea, dar și felul în care el luptă pentru virtute

CHIȘINĂU, 30 nov — Sputnik. C.S. Pe data de 28 noiembrie creștinii au intrat în Postul Nașterii Domnului. În această perioadă este bine să acordăm mai mult timp rugăciunii pentru a putea învinge ispitele care ne îndepărtează de viața duhovnicească.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova 2017 - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Postul Nașterii Domnului - câteva repere de care să ții cont

În post, Biserica recomandă să petrecem mai puțin timp în fața televizorului sau calculatorului. Totuși, vă invităm să urmăriți filmul ”Călugărul și demonul” al regizorului rus Nikolai Dostal, care este considerat a fi unul dintre cele mai bune filme ortodoxe, în care eroul principal, călugărul Ivan Semionovici, este ispitit de diavol în chilia sa în timp ce își face rugăciunea. 

Sperăm ca cei care îl vor privi, vor învinge ispita de a se afla prea mult timp în fața calculatorului și să transforme ispitele în virtuți, pentru că "Cine fuge de ispite, fuge de virtute" spune Sfântul Isaac Sirul.

Acțiunile au loc în prima jumătate a secolului al XIX-lea. În incinta mănăstirii de bărbați apare un nou călugăr, Ivan Semionovici. Dar, împreună cu acest călugăr în mănăstire pătrund forțe ale întunericului, care se vor materializa în persoana cu numele Legiune (așa cum el însuși sa prezentat lui Ivan). Legiune l-a ales pe Ivan drept obiectul chinurilor sale diabolice ispitindu-l având ca scop să-l abată din drumul său ales spre ai sluji lui Dumnezeu. Dar, cu cât mai mare era ispita, cu atât mai mult sporeau virtuțile lui Ivan.

Filmului "Călugărul şi demonul", considerat ca fiind cel mai bun după "Ostrov", este inspirat dintr-o istorioară din viata Sfântului Ioan, Arhiepiscopul Novgorodului, care în timpul vieţii, fiind ispitit de diavol în chilia sa în timp ce îşi făcea pravila de rugăciune, a reuşit prin puterea Crucii să îl lege pe acel demon şi să îi poruncească să îl ducă la Ierusalim ca să se închine la Mormântul Domnului Iisus Hristos.

Pornind de la această istorioară, regizorul filmului "Monahul și demonul" reuşește să ne dovedească că timpurile nu s-au schimbat şi că lupta pentru sufletele noastre este aceeaşi. Astfel, regizorul Dostal ne aduce trecutul în realitatea pe care o trăim zi de zi.

O realitate lipsită de pocainţă, plină de ispite şi unde, de cele mai multe ori, avem impresia că nu putem face faţă încercărilor. După ce urmăreşti acest film iţi dai seama de luptele pe care le are de înfruntat fiecare monah în mănăstire, dar şi fiecare creștin în lume, pentru a-şi câştiga mântuirea. După cum au precizat regizorul, Nicolai Dostal, şi scenaristul, Iurii Arabov, filmul "Monahul şi demonul" este despre Dragoste, ea ne vorbeşte încă o data nu doar despre victoria binelui asupra răului, dar şi despre felul în care trebuie să ne iubim unii pe alţii, precum şi despre ceea ce este şi mai important — să ne iubim vrăjmaşii.

Fluxul de știri
0