Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Postul Nașterii Domnului - câteva repere de care să ții cont

© Photo : episcopia-ungheni.mdÎntâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova 2017
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova 2017 - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi, 28 noiembrie, creștinii ortodocși intră în perioada Postului Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut în popor. Iată câteva repere de care creștinii trebuie să țină cont

CHIȘINĂU, 28 nov — Sputnik, Cezar Salagor. Astăzi, creștinii ortodocși din Republica Moldova intră în postul Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acest post durează 40 de zile, timp în care creștinii se pregătesc de marea sărbătoare a întrupării Lui Dumnezeu, pe care o sărbătorim pe 7 ianuarie (25 decembrie — calendar bisericesc).

În această perioadă, creștinii, asemenea patriarhilor din Vechiul Testament, care așteptau venirea lui Mesia, îl așteaptă pe Mântuitorul Hristos cu post și rugăciune. 

De ce postim?

Omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și trebuie să devină templu în care să locuiască Duhul Sfânt. Iată de ce, perioada postului este necesară pentru a-L primi cu vrednicie pe Hristos în inimile noastre prin Taina Sfintei Împărtășanii. Noi postim pentru că însuși Mântuitorul Hristos a postit vreme de 40 de zile, și nu pentru că avea El nevoie de asta, ci pentru a ne fi nouă model, arătându-ne care sunt armele cu care putem dobândi biruință asupra ispitelor.

Calendar Creștin Ortodox pe anul 2017 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2017

Postul este un exercițiu de disciplină a sufletului prin care putem să obținem cea mai grea victorie, victoria asupra propriilor patimi, devenind astfel ostași vrednici ai lui Hristos.

Părintele Calistrat de la mănăstirea Vlădiceni, de lângă Iași, ne spune când postul capătă valoare cu adevărat.

”Postul fără rugăciune nu are valoare. Cine mănâncă mâncare de post trăiește mult și nu se îmbolnăvește! Omul „trăieşte" ca om în adevăratul sens al cuvântului doar atâta timp cât „vorbeşte" cu Dumnezeu, aude cu­vântul Său în credinţă şi îi răspunde în ascultare. Așadar, roagă-te, sfătuieşte, învaţă, mângâie şi fă milostenie!”, îi îndeamnă pe creștini ieromonahul.

 

Rânduiala Postului Nașterii Domnului sau Postului Crăciunului

În această perioadă, Biserica a stabilit mai multe repere de care creștinii trebuie să țină cont. Astfel, timp de 40 de zile, trebuie să se abţină de la carne, ouă şi brânză.

În zilele de luni, miercuri și vineri bucatele se pregătesc fără untdelemn și nu se consumă vin. Iar în zilele de marți și joi este dezlegare la untdelemn și vin. În zilele de sâmbătă și duminică se dezleagă la untdelemn, vin și pește.

Cezar Salagor - Sputnik Moldova
Cezar Salagor: Postul e perioada în care facem ordine în suflet

În cazul când în zilele de luni, miercuri sau vineri, Biserica cinstește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm bucate gătite cu untdelemn și se bea vin, iar dacă este vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie (+), atunci avem dezlegare și la pește.

În ajun de Nașterea Domnului (6 ianuarie) se mănâncă abia seara și anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină. Iar la 7 ianuarie, indiferent în ce zi cade, se mănâncă de dulce, adică ouă, carne, brânză și mâncăruri gătite cu untdelemn și se bea vin.

Acestea sunt câteva reguli care trebuie urmate în această perioadă, dar, desigur, fiecare va face ascultare și va ține postul după propriile puteri, urmând sfaturile părintelui duhovnic.
Post ușor!

Fluxul de știri
0