Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurorii și ofițerii SIS au descins la Centrul Militar Chișinău. Sunt reținuți

Арест
Арест - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii şi ofiţerii SIS au deconspirat o schemă frauduloasă de eliberare a actelor de evidență militară de către Centrul Militar al municipiului Chișinău

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Procuratura Anticorupție, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate, au efectuat măsuri speciale de investigație în scopul contracarării unor activități ilegale, comise de către persoane publice din cadrul Centrului Militar al municipiului Chișinău. Mecanismul de fraudare a procesului de încorporare în serviciul militar a fost documentat pe parcursul a două luni, în cadrul unei cauzei penale, iniţiate pe faptul coruperii pasive şi abuzului de putere.  

Procurorii Anticorupţie, împreună cu ofițerii de investigații ai SIS, au efectuat, la sediul Centrului Militar și la domiciliile persoanelor suspectate, percheziţii în cadrul cărora au acumulat probe suplimentare asupra cazului investigat.

Оружие - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Al doilea caz de vânzare de armament, depistat săptămâna aceasta de SIS

Potrivit materialelor urmăririi penale, angajații Centrului Militar al muninicipiului Chișinău îi favorizau, contra plată, pe nii cetăţeni ai Republicii Moldova în a se eschiva de la serviciul militar în termen. Cumulativ, aceştia asigurau eliberarea actelor de evidență militară care nu corespundeau adevărului, prin aplicarea unor scheme de corupție, cu implicarea mai multor funcționari și militari din cadrul Centrului Militar Chişinău. 

În acest scop a fost pusă la cale o schemă de pretindere a mijloacelor financiare de la persoanele care intenționau să obţină livret militar, însă fără a îndeplini serviciul militar în termen. Persoanele implicate în activitatea ilegală solicitau de la beneficiari bani, asigurându-le amânarea neîntemeiată de încorporare prin manipularea documentelor de evidență, eliberându-le livrete militare ce nu corespundeau adevărului sau declararea acestora ca inapți pentru serviciul militar. Totodată, aceştia au implicat în schema de corupție și abuz, anumiţi membri ai Comisiei medico-militare în vederea fraudării și emiterii unor decizii medicale eronate. Prin această metodă s-a reuşit eschivarea cetățenilor de la obligațiunea îndeplinirii serviciului militar în termen.

Procurorii i-au reţinut pe şeful Secţiei Teritoriale din cadrul Centrului Militar Chişinău şi şeful comisiei medico-militare a Centrului Militar Chişinău, iar o funcţionară a fost recunoscută în calitate de bănuit, depunând declaraţii veridice asupra fondului cauzei.

Fluxul de știri
0