Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii cu pașaport românesc pot pleca din 1 decembrie în Canada fără vize

© lastrasbourg.comPașaport românesc
Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 decembrie, ora 16.00, intră în vigoare regimul liberalizat de vize pentru cetățenii cu pașaport românesc

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Începând cu data de 1 decembrie 2017, de la ora 16.00, cetățenii români vor beneficia de posibilitatea de a călători în Canada fără vize. Schimbarea intervine și în cazul moldovenilor cu cetățenie română.

Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, cetățenii români vor beneficia de posibilitatea de a călători în Canada fără vize pentru șederi de maxim 6 luni în scop turistic, inclusiv pentru vizitarea familiei, cunoștințelor sau pentru prospectarea oportunităților de afaceri.

Cetățenii români care intenționează să urmeze în Canada studii cu durata de peste 6 luni sau să exercite activități lucrative, indiferent de durată, trebuie să obțină în prealabil un permis de studii, respectiv de muncă.

Schengen sign - Sputnik Moldova
Noi reguli de intrare în zona Schengen. Ce trebuie să știe moldovenii

Autoritățile canadiene au liberalizat regimul de vize pentru cetățenii români. Conform deciziei respective, cetățenii români care intenționează să călătorească pe calea aerului spre Canada, pentru ședere sau tranzit, trebuie să obțină în prealabil o Autorizație de călătorie electronică (Electronic Travel Authorization – eTA).

Autorizația de călătorie electronică eTA se va putea obține doar online, prin accesarea paginii de internet www.Canada.ca/eTA-Romania. Aplicația aferentă va deveni disponibilă pentru cetățenii români numai din data de 1 decembrie 2017, de la ora 16:00.

În consecință, cetățenii români care și-au planificat zboruri directe cu destinația Canada, cu decolare înainte de ora respectivă, nu vor putea obține eTA anterior îmbarcării și nu vor putea intra în Canada decât în baza unei vize valabile, chiar dacă avionul va ateriza pe teritoriul canadian ulterior orei specificate.

Cetățenii români care intenționează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră / feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră) trebuie să dețină doar un pașaport valabil, fără a mai fi necesară obținerea eTA.

Autorizația de călătorie electronică (eTA) reprezintă o cerință impusă tuturor cetățenilor străini exonerați de obligativitatea vizei canadiene, care tranzitează sau călătoresc în Canada pe calea aerului. Autorizația eTA are o valabilitate de 5 ani. Procedura obținerii eTA este simplă, durează doar câteva minute și se realizează exclusiv online, prin completarea unui formular electronic cu datele personale ale pasagerului.

Fluxul de știri
0