CHIȘINĂU, 28 nov — Sputnik, Dragoș Dumitriu. O încălcare flagrantă a convențiilor internaționale privind neamestecul în treburile interne ale altor state — așa s-ar traduce mesajul Departamentului de Stat, dacă SUA nu ar fi adoptat o tactică mult mai parșivă. Dar iată mai întâi comunicatul:
"Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislație ce ar putea submina lupta împotriva corupției și slăbi independența sistemului judiciar în România.
Aceasta legislație, propusă inițial de ministrul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea instituțiilor juridice puternice, protejate de interferențe politice. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc domnia legii și pun în pericol lupta contra corupției".
După cum lesne se poate observa, mesajul asumat de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, nu se referă la exemple concrete, la citate din propunerea legislativă vizând modificările la legile Justiției. Dacă ar fi făcut-o, îndemnând la eliminarea sau respingerea unor anume articole, atunci încălcarea convențiilor internaționale privind neamestecul în treburile interne (Viena, Helsinki etc) ar fi fost clară.
Așa însă, SUA nu face decât să invoce dreptul celui care poate comanda, știind că se execută. Nu are rost alt comentariu decât cel din titlu: Washingtonul a dat masca jos, arată cine este stăpân. Este un moment foarte important, care poate formaliza un mod de adresare către un stat subordonat, o colonie, ca să folosim un termen devenit uzual.
Cred că, din 1968 încoace, nici o putere străină nu s-a mai adresat forului conducător al României într-un asemenea mod. Vom reproduce, în alte articole, atitudini ale unor personalități române față de atitudinea SUA.